söndag 2 december 2012

Adventsmys(t) i vinterkylan


Då var det Advent igen. Vi har kommit in i årets sista månad, december. Det är då vi dammar av alla gamla traditioner och firar som vi alltid har gjort. I fredags blev det adventssamling i kyrkan med hela skolan. Det val lika stämningsfullt som det brukar vara. Vi sjöng de traditionella psalmerna och kyrkoherden talade om hur värdefull var och en av oss är. Så berättade han varför vi firar advent. Jag tror inte att Skolverket kan anmärka på den samlingen, men man vet aldrig. Den smått infekterade debatten har nått orimliga proportioner, tycker jag. De flesta vill ha kvar samlingarna i kyrkan. Det är bara några fanatiska humanister som gapar om propaganda, men jag tror de ser spöken mitt på ljusa dan. Egentligen är det en ganska underlig debatt. I de allra flesta fall är det inte kyrkan som ber skolan att komma utan tvärtom skolan so ber kyrkan om att få komma. Det kändes inte svårt att be om detta eftersom vi har en plan för våra besök i närsamhället. I den planen finns kyrkobesök med vid några olika tillfällen. Vi har också ett syfte med besöken. Vid det här tillfället handlar det om att förklara och att uppleva en svensk tradition. Nog om detta.


När jag kom hem, var det dags att adventspynta hemma. Det blev lite städning och sedan fram med adventslådan. Vissa saker hör till traditionen som att ställa fram fyra ljusstakar i de två söderfönstren i vårt stora rum. Där har jag alltid traditionella ljusstakar. Några dekorationer går söner varje år och får ersättas av andra. Jag tog en tur till Smålänningen en dag. Där hittade jag en mysig lampa med lysande stjärnor. Jag blev så förtjust i den att den fick följa med hem. Därför fick min gamla näverstjärna maka på dig och flytta ut i köket. Liten rockad skadar inte. Egentligen var det en ny ljuskrans till balkongdörren jag var ute efter. Det hittade jag också. Jag gör inte så jättemycket till första söndagen i advent. Lite lampor, ljusstakar och några dukar. Sedan är det klart.


 Första söndagen i Advent går vi alltid tll kyrkan som många andra gör. I missionskyrkan var det en liten musikkår som spelade till psalmerna. Äventyret (söndagsskolan) hade sin avslutning och vi fick besöka Allans Allehanda och se vad som hände där. Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe. Sen åkte vi hem. Jag gick en runda med hunden. Det sved om kinderna i kylan och blåsten. Solen gick ner tidigt och färgade västerhimlen röd.


 På många håll har man julskyltning den här helgen. I Forsheda har vi julmarknad i hembygdsparken. Där är de olika föreningarna och affärerna med och säljer saker och lotter.


 UV-scouterna hade en marknadsbod där de sålde tomtar och tändsticksaskar. man kunde köpa lotter och vinna ett pepparkakshus.


 Tonår skötte chokladhjulet. Där var det många som ville satsa en krona för att vinna lite godis. Det var ganska mycket folk i hembygdsparken trots det kalla vädret.


 Vi kunde värma oss med glögg och sträcka fram våra frusna fingrar mot elden i fyrfatet. Den värmde skönt i vinterkylan.


 Vi scouter är ju vana vid att laga mat över öppen eld. Så det var inga problem att värma glöggen.För dem som föredrog kylan hade vi också ordnat en curlingbana. Det gällde att få iväg isstenen lagom långt. Då kunde man vinna en tablettask eller en klubba.


Tomten gjorde också ett lite för tidigt besök som gladde alla barnen. De fick godispåsar av honom. När barnen fått sitt, var det vår tur att sjunga. Delar av kören, som ska sjunga på julkonserten nästa lördag, gav ett litet smakprov från repertoaren. Vi sjöng fyra sånger om julen. Nästa vecka blir det betydligt fler och drama och textläsning.


Efteråt gick jag tillbaka till skolan där jag parkerat bilen. Jag tänkte jobba några timmar med att packa NTA-lådor som ska gå iväg imorgon eller på tisdag. Det var tomt i skolan och snart hade jag städat undan och packat ihop alltihopa. Det gick snabbare än jag trodde så jag var hemma i god tid för Allt för Sverige. Lite varmt att dricka och en stund framför TV:n med en stickning i händerna var inte helt fel så här på söndagskvällen.


För att fira Advent ordentligt har jag knåpat ihop några mysteriecacher till alla trevliga geocachare. Förra helgen var jag ute och gömde burkarna. Sedan har jag skrivit lite kluriga beskrivningar och skickat in. Det var inga problem alls med att få dem publicerade. Den första i serien Adventsmys(t) kom idag. På något sätt hade en mening försvunnit i beskrivningen, men det kunde jag snabbt ordna till. Dessutom fixade jag på begäran en geochecker så att de kunde veta om det var de rätta koordinaterna de kommit fram till. Några stycken har löst problemet och tre har loggat burken som fanns på perfekta koordinater, sa de. Det är förstås mina närmsta grannar och medcachare 1000sjöar, klokare och pjf70 som varit först på plan. Nu får de vänta tills nästa söndag. Då dyker nästa Adventsmys(t) upp. Fram tills dess får vi mysa vid våra ljus och dricka glögg och äta pepparkakor.

1 kommentar:

  1. Gissar att din adventsmyst får vänta tills varmare tider för min del... vårmyst går väl lika bra. Få se hurdant vädret är mellan jul och nyår, då ska J oc M åka till Island (!) några dagar och jag ska vara djurskötare igen. Kanske det bölir läge att leta cacher... och läsa mysterier.

    SvaraRadera