fredag 18 juni 2010

Bond(s)pion

Bondpion
Någon James Bond är jag inte, jag spionerar inte. Jag bara råkar sitta här och då hör jag ju ett och annat. Sonen har grillfest, men nu har de flyttat in i vårt stora rum. Tio grabbar i 19-årsåldern hörs rätt bra. Så jag hör dem, men jag lyssnar inte. Det är så eleverna gör ibland. De hör vad vi säger, men de lyssnar inte uppmärksamt. Därför kommer de inte ihåg vad vi sagt och måste fråga. Min kollega brukar säga att vi får säga samma sak sju gånger innan det fastnar. Kan nog stämma. Sen finns det förstås de som hör vad de vill.

Jag har nu ätit lite rester från grillningen och druckit lite kaffe på maten. Sonen fixade maten själv. Något har vi lärt honom. Det känns bra eftersom han förmodligen flyttar till hösten. Han gjorde hemlagad potatissallad, mitt recept, och tzatziki till grillbitarna och kycklingspetten. Det var gott även om vi fick de svartaste bitarna.

Bondpion har jag. De blommar nu med sina vackra men tunga blommor. De har en härlig röd färg. Jag gillar pioner. Smörblommorna lyser fortfarande fast några börjar tappa sina  kronblad. De har invaderat en av mina rabatter nu när jag inte har varit så flitig med handkrattan. Det blev i alla fall en vacker bukett till köksbänken.

Smörblommor
Jag har några chilipepparplantor i mitt fönster. De växer för varje dag. Det är tre olika sorter, en röd, en gul och en brunsvart. Den sistnämnda har jag tagit frön ifrån så vi får väl se vad det blir för sort. Det kom knoppar på dem för ett tag sedan, men jag läste att man skulle plocka bort de första knopparna så skulle skörden bli större. Det gjorde jag även om det skar i hjärtat. Nu kommer ännu fler knoppar och den första blomman har slagit ut. Jag tycker det är spännande med chiliplantor.

Chilipepparn blommar
Ogräsrensningsarbetet fortsätter. Egentligen tar det aldrig slut. När man gått över hela trädgården är det dags att börja om. Vid den här tiden brukar jag vara inne på min andra runda, men i år är jag inte klar med den första. Det blir som det blir. Idag rensade jag i luktpionrabatten. Jag har pilkorgar utan botten runt buskarna. Annars lägger de sig gärna ner, särskilt när blommorna kommer. Det var gott om trädgårdssnäckor bland ogräset. Några satt och gosade på pilkorgen.

Snigelkärlek?
Igår gjorde jag den första jordgubbstårtan för den här sommaren. Det är den enda tårta som alla gillar hemma hos oss. Den enda goda tårtan enligt maken. Jag tycker att det finns fler. Det lär bli fler tårtor med gubbar på. Det är både gott och enkelt att göra.

Sommarens första jordgubbstårta
En sak till hann jag med idag. Jag tillverkade en krans till dörren. Om ni vill se den, kan ni titta in på min pysselblogg. Annars får ni komma hit och knacka på.

3 kommentarer:

 1. Har du smörbollar som ogräs....Jag tycker att de är något av det finaste som finns. Är mycket glad att vi hann med promenad- och att defanns kvar- när vi var i Rångedala idag.
  Beundrar dej som låter sonen klara sig själv... jag har alltid varit så dålig på sån´t... att låta barnen fixa på egen hand....

  SvaraRadera
 2. Inte smörbollarna. De odlar jag. Finns inte i vilt tillstånd här, men de fanns i min hemby i min ungdom i alla fall. Det är smörblommorna som är ogräs i varje fall revsmörblomman.

  SvaraRadera
 3. Så fint det är med pioner, tyvärr kommer nog inte mina att blomma i år då jag flyttat dem. Men de kommer förhoppningsvis igen till nästa år.

  Skönt att sitta lite avsides och bara höra sorlet, då hör man att de har trevligt. Gott att få smaka färdiglagad mat, det smakr extra gott...även om man får de svarta bitarna.

  Smörbollar är så vackert, har inte sett några sedan jag övergav Bollebygd...

  SvaraRadera