tisdag 22 juni 2010

Njutning med gjutning

... och, om man vill, gjutning med njutning. Det har varit en underbar sommardag som jag tillbringat i sällskap med goda vänner som jag träffat på olika sätt. En av dem har jag träffat genom jobbet. De andra två mötte jag i bloggvärlden. Men alla är vi lärare, som njuter av vår semester efter ytterligare ett läsår.

Vi träffades i förmiddags här hemma hos mig. Min kollega hade med en underbart god rabarberpaj som vi avnjöt till kaffet. Sedan satte vi igång med en av dagens aktiviteter, betonggjutning. Jag har ju pysslat lite med det förut så jag fick agera instruktör. Vi preparerade våra gjutformar och rörde ihop betongblandningen till lagom konsistens. Det blev många olika alster som jag hoppas kommer att  visas upp med bilder på bloggarna framöver. 
Betonggjutning
Innan lunch hann vi också med att promenera min hundrunda och njuta av det sköna vädret och allt det vackra i naturen. Det blev också en hel del gott prat och utbyte av erfarenheter från skolans värld.

Hundrundan avverkas
Vi hann också prata en hel del medan grillspetten tillagades på glöden. Det tog sin tid, men den bästa kryddan är ju hungern sägs det. Till grillspett och pastasallad drack vi en god lemonad som jag hittade receptet på i en tidning. Här kommer beskrivningen till er som vill njuta en gång till. Koka upp 1 dl socker och 2 dl vatten och rör om tills sockret löst sig. Låt sockerlagen sedan svalna. Pressa 3 limefrukter och skiva en lime i tunna skivor. Mixa en halv galiamelon. Blanda alla ingredienser tillsammans med 4 dl vatten och ställ in i kylen så att det blir kallt. Innan servering tillsätter man isbitar. Om man vill kan man garnera med myntakvistar. Det glömde jag. Men de är ju ändå mest dekoration. Supergott och läskande i sommarvärmen.

Torskinge kyrka
Efter lunchen var Bobo tvungen att åka hem, men vi andra fortsatte på en liten sightseeing i trakterna. Först besökte vi Torskinge lilla mysiga kyrka, en pärla bland kyrkor. Vilken tur att torskingeborna protesterade så att man inte rev den och ersatte den med en modernare skapelse som man gjorde på många andra håll.

Slättö sand = Smålands Sahara
Efter ytterligare några kilometer kom vi till Slättö sand som också är en riktig pärla. Det är inte så många som känner till den. Nu håller man dessutom på att restaurera det stora flygsandsfältet som är så unikt, ett litet ökenlandskap mitt i Småland. Vi har varit där med skolklasser och till nästa läsår måste vi nog upprepa besöket. Det är verkligen en spännande plats.

Tack alla goda vänner för en underbar dag. Det är tur att ni inte bara finns i cybervärlden utan också IRL. Njut nu vidare av sommaren. Gjut lite mera. Jag ser redan fram emot nästa gång vi ska träffas.

PS. Fler bilder finns hos Femfemman som hann före mig med sitt inlägg om dagen. DS
PS. Bobo har också fina bilder. DS

2 kommentarer:

  1. Fina bilder du visar från en fin och lärorik dag. Det var så skoj att lära sig gjuta så det gav verkligen mersmak...det kommer nog att gjutas i nästa vecka tror jag =)

    Det var synd att jag inte hann med Smålands Sahara, dit får jag leta mig fram vid något tillfälle.

    Så tack för att jag fick komma och gjuta och tack för att du lade in receptet på den fantastiskt goda drycken. Det får bli sådan att svalka sig med i midsommar.

    SvaraRadera
  2. Tre lite olika infallsvinklar på samma händelse. Olika saker som man framhäver, och olika saker som bilderna framhäver.Ovant att se sig själv, jag känner mig absolut mer bekväm med att läsa det jag skrivit än att se bilderna :)) Men man får vänja sig. Än en gång tack, och ha en bra midsommar. Promenad 5,6 eller 7 juli?

    SvaraRadera