lördag 12 juni 2010

Ut i friheten

"Minirosor" hos hagtornen
Det har varit tyst på bloggen några dagar av flera orsaker. Dels har Internet krånglat på sena kvällar när jag brukar skriva. Ibland har jag bara kunnat läsa blogginlägg men inte kommentera. Ibland har jag inte kommit in på bloggen alls. Nu verkar det funka bättre i alla fall.

Flaggan hissas på skolgården
En annan orsak till tystnaden är att det varit mycket på jobbet den här veckan. I terminens slutspurt är det mycket som ska ske. När man kommer hem orkar man inte så mycket. Vi hade skolavslutning i kyrkan som vanligt i torsdags. Jag vet att man på många håll avstår från att gå till kyrkan. Det har inte vi gjort. Det var ett bra program i år. Stor variation med elever som sjöng eller spelade, dansade eller läste dikter. Vi lärare sjöng också. Det har vi gjort ibland även om det nu var flera år sedan. Vi sjöng "Det gåtfulla folket". Nytt för i år var att vi sa hejdå till alla utanför kyrkan och inte gick tillbaka till skolan efteråt. Vi träffades i stället innan i skolan och fikade tillsammans. Som traditionen bjuder samlades vi runt flaggstången för att hissa flaggan och sjunga nationalsången innan vi tågade till kyrkan. Vi sjöng också för alla som har sin födelsedag på sommarlovet. Efter avslutningen åt personalen smörgåstårta. Sen kunde vi kompa ut eftermiddagen. Det var skönt att åka hem.

Hela familjen gratulerar den nybakade studenten.
En tredje anledning till min tystnad är att sonen tagit studenten. Nu har alla som firat honom åkt hem och jag kan pusta ut. Alla förberedelser för firandet har krävt både tid och ork. För att inte tala om pengar. Det är mat som ska inhandlas och lagas, hus som ska städas och pyntas, presenter och blommor som ska fixas m.m. Det mesta är roligt men lite tröttande. Just nu värker mina fötter av allt springande och stående.

Sonen rusade ut från John Bauer-gymnasiet kl. 2 och möttes av familjen och andra släktingar som trängdes i regnet utanför skolan. Det har verkligen regnat de senaste dagarna. Tömde regnmätaren på 50 mm i torsdags. När jag tittade tidigare ikväll var den redan uppe i 25 mm till. Studenterna kom ut i alla fall, men vi stannade inte så länge. Vi hämtade några tårtor innan vi åkte hem och ägnade kvällen åt att fira, äta mat och ta emot ännu fler gratulanter. Tack alla som kom och firade sonen!

På efterrättsbordet serverades kaffe, tårta, glassmaränger och frukt.
Det var många som lämnade skolan idag. Ut i friheten, som prästen sa på vår skolavslutning. Vår präst har alltid något roligt och bra att säga och det är lika spännande varje gång när vi får lyssna till honom. Den här gången fick hela kyrkan göra vågen. Han ordnade en tävling mellan den högra och den vänstra sidan i kyrkan. Vår sida vann. Annars pratade han om befrielse. För många är nog sommarlovet en befrielse. Det kan väl även vi lärare känna ibland. Vi kommer ut i friheten som ystra kalvar på grönbete.

Ungdjur ute i det fria
Grannen har flyttat sina ungdjur till hagen där jag och hunden brukar passera på väg till skogen. Det begränsar ju vår frihet lite grann, men ungdjuren verkar trivas bland det gröna gräset och hundkäxen. De brukar inte vara där mycket mer än en vecka, så det får man stå ut med och ta en annan väg vid promenaderna. Snart kan vi återuppta vår vanliga runda. Fast då gäller det att undvika alla komockor på stigen.

3 kommentarer:

 1. Härlig beskrivning av avslutningsdagar. Att ta studenten är nog nästan lika tröttande för resten av familjen, som det är för studenten själv. Men visst var det roligt....
  Börjar fundera på vad jag ska ta med till dej för att göra ett par blomkrukor.... Gamla krukor-hinkar eller vad föreslår du?
  Ska bli riktigt kul att få lära sig lite ... och att ses igen... och att se ditt härliga ställe.

  SvaraRadera
 2. Jag skickar ett mejl snart med lite tips inför gjutningen. Ska bli kul. Hoppas vädret blir lite bättre. Annars får vi hålla till på logen.

  SvaraRadera
 3. Vi har ett mellanår vad det gäller studenten...men jag kommer så väl ihåg minnet av värkande fötter och oro över om allt är på plats...kommer alla att få mat...kan alla få plats inomhus om det regnar?? Många bekymmer som egentligen inte är bekymmer, allt går att lösa med glatt mod och hjälpsamma vänner. Men det är så kul att att se alla dessa underbara ungdomar som nu är på väg ut i livet =)

  Skönt att allt gått bra och att du kan pusta ut lite nu. Ta hand om dig och njut av att bara vara...

  Avslutning i kyrkan är så vackert och har man dessutom en präst som förgyller samvaron är det ett plus =) Kul med vågen, får nog tipsa Miaprästen om den.

  SvaraRadera