söndag 4 juli 2010

Gammal skönhet - och ung


Otroligt varm dag idag! Torrt blir det också. Plantorna slokar och längtar efter vatten. Det gör jag också. efter kvällsgudstjänsten på sommarhemmet var jag ute och vattnade i trädgården trots alla knott. Konstigt nog bet de mig inte så mycket. När man står där och låter vattnet strila över plantorna, upptäcker man hela tiden nya saker och nya tankar far genom huvudet.


Det var när jag kom till min röda astilbe vid dammen, som jag började reflektera över varför vi hela tiden dras till det nya, det unga. Det är knopparna vi letar efter. Vi spanar efter de första knopparna. Sedan kan vi kanske njuta av de utslagna blommorna, men när de börjar skräpa och tappa en del av sina kronblad då är vi genast framme med sekatören och knipsar av dem. Tittar man riktigt noga så finns det riktigt stor skönhet också i de mogna exemplaren. Fröställningar och frukter kan också vara vackra.


 Vårt samhälle är på många sätt ungdomsfixerat. På arbetsmarknaden ska man helst vara under 30 med 15 års erfarenhet minst. Ingen vill bli gammal och ingen vill bli ful. För många är det samma sak, gammal och ful. Vi jagar de senaste anti-rynkkrämerna och klär oss som tonåringar. En del uppträder som sådana också fast de passerat det stadiet för länge sedan. Gamla människor betyder inget längre. Det är ungdomen som är idealet.

När min mamma besökte södra Afrika för så där 20 år sedan, kände hon att hon hamnat i en annan värld. Hon hälsade på min bror och hans familj som då arbetade i Zimbabwe. Dessutom besökte de Sydafrika. I den delen av världen var gamla människor aktade och man såg upp till dem och deras erfarenhet. Hon kände sig verkligen respekterad som människa. Har vi förlorat något i vår jakt på ungdomens källa? Det tror jag absolut.

Alla människor är värda respekt bara för att de är människor. Vi är alla lika mycket värda, ung som gammal. Alla vill vi bli uppskattade efter våra förtjänster. Gamla har erfarenheter och kan dela med sig av sin levnadsvisdom. Men även barn och ungdomar förtjänar respekt och har också mycket att bidra med. Förr skulle barn varken synas eller höras. Det var inte heller ett bra sätt att bemöta de unga.

Vi kategoriserar så lätt och placerar in varandra i fack. Tänk om vi kunde se varandra som de individer vi är.
Det är så Gud ser oss, som individer. Han älskar var och en av oss. Alla är lika värdefulla i hans ögon unga såväl som gamla.

3 kommentarer:

 1. Ja, tänk när vi har kommit så långt så man ser varandra som individer/människor och inte lägger in någon värdering på ung eller gammal, vacker eller "ful". Det hade jag gärna velat uppleva!!
  Jag kan komma på mig själv ibland att tänka på det kategoriresande viset, tänk då alla de gånger jag inte reflekterar över mina tankar...hur gör jag då mot mina medmänniskor...

  SvaraRadera
 2. Vad ni har rätt ni båda kloka. HAr under helgen läst om detta med att vara gammal och betraktad som vis. ( I einhorns bok) Förr var det så, men det var i ett samhälle då man var gammal vid 45 - 50 års ålder. Idag blir de flesta så gamla, at de tappar en massa hjärnfunktion, så nu stämmer de inte. Men man hade gjort någon undersökning och bett folk ge namn på en klok/vis person. Man hamnade då på människor i gruppen 55-65 år.....
  Nu kanske detta inte riktigt var vad ni skrev om, utan om människans värde ....Ja, usch vad vi omedvetet kategoriserar ... utifrån bakgrund, yrke, ålder, social status, olika begåvningar...Naturligtvia ÄR alla lika mycket värda.... VAd hemskt det var att höra att man som barn skulle hålla sig i bakgrunden, inte höras. Så var det ju. Bra tankar... Passar bra i min tanka tankar tid. Något jag ska tänka på i morrn Inga, Klädsel eller så ? Ja, nu menar jag mest för att skydda mot ev myggor... hur brukar det vara ute med den varan på mossen?

  SvaraRadera
 3. Fläktar det lite är det inte så farligt med myggen. Myggmedel finns ju. Annars rekommenderas solskydd, hatt, bra vandringsskor (tror inte stövlar behövs efter detta torra väder), vattenflaska. 20 grader imorgon, det låter bra.

  SvaraRadera