onsdag 14 juli 2010

Öppna dörrar

En gammal dörr i Nydala kyrka
Den här sommaren har husets dörrar stått vidöppna. En del fönster också. Fast jag lärde mig när jag bodde i Österrike att man ska stänga igen på solsidan och öppna på skuggsidan om man vill ha det svalt inomhus.  Det gör jag. Vissa rum är alltid svalare än andra. Ibland är det skönt att gå ut i köket för det ligger åt norr medan vardagsrummet blir varmare med fönster åt alla de andra väderstrecken. 

Mitt favoritställe så här års är absolut verandan. Där tillbringar den mesta tiden som jag är vaken. Vi tar en liten promenad när vi vaknat. Sedan äter vi frukost på verandan. En stor del av dagen sitter jag i min gunga, läser, löser ett och annat korsord, sudoku, kakuro eller gudoku, stickar lite på mina projekt eller bara funderar på livet i största allmänhet. Takko ligger på golvet vid mina fötter om han inte vill att jag ska kasta bollar som han kan springa och hämta. Ett skönt liv alltså.

Korgen med senaste stickprojektet
Jag sitter förstås lite vid datorn också. Kollar bloggar och andra intressanta hemsidor. Läser inlägg på  Facebook och spelar något spel då och då. På Facebook får jag varje dag en påminnelse från Gud. Jag vet att det är någon som hjälper honom. Ibland träffar de verkligen rätt med orden. De fastnar och tankarna börjar spinna runt i hjärnan. Idag stod det så här:

... that when you come to a wall, you can either climb it, or you can simply walk around until you find a door. Don't make life so hard, - look for the doors!

Om vi stöter på motgångar i livet, är det så lätt att antingen ge upp eller stånga oss blodiga mot dem. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaka, inse att det här inte var den rätta vägen just nu och söka oss andra vägar. Lite längre bort kanske det finns en dörr som vi inte ser för tillfället. För sonen var det skönt att dörren öppnades för fortsatta studier. Nu hoppas vi att maken ska hitta en dörr till ett nytt jobb. Själv ser jag hur många dörrar som helst och alla står på glänt. Det finns så mycket jag vill pröva på och hinna med. Ibland behöver jag nog hjälp att välja den rätta dörren.

Dörrar kan utestänga oss från mycket, men de kan också skydda oss. När Jesus säger att han är dörren , tror jag att det är det senare han har i tankarna. Han vill skydda oss och bara se till så att inget som kan skada oss kommer in. Det finns många som tycker att kristendomen är instängd. Det finns så mycket kristna inte får eller ska göra. Det är inte så jag känner det. För mig är kristen tro en öppning till en annan gemenskap med människor och med Gud.


Just nu ska jag nog göra som katterna på kökssoffan - sträcka ut mig och sova en runda.

1 kommentar:

  1. Jag läste dina kloka ord i går och jag började fundera på dem och kände att det var mycket som stämde in på oss människor i olika situationer. Varför försöka ta oss över stora hinder när det inte är meningen att man ska göra det just då, man får ha lite is i magen och tålmodigt vänta till dessa att dörren kan öppnas.
    Jag känner lite som du...det är många dörrar som står på glänt och lockar...men jag kan inte gå in i alltför många dörrar på en gång.
    Jag tror att jag gör rätt val för mig när jag gör de jag gör, det ska kännas rätt i magkänslan också, den har jag förlitat mig till många gånger och det har gått bra.

    SvaraRadera