torsdag 1 juli 2010

Hemmaturist

Labyrinten i Åbroparken
I alla städer man besöker finns det vackra parker där man kan strosa runt och titta på växter och utsmyckningar. Jag brukar ofta göra det när vi besöker någon annan stad. De andra i familjen har väl inte varit så begeistrade i det, men en stund kan de gå med på.

Det är väl inte så ofta man strosar i parker på hemmaplan, men det gjorde jag idag. Maken skulle till bilbesiktningen med bilen och jag skulle hämta en grej inne i stan. Medan jag väntade på att maken skulle bli klar och komma och hämta mig, gick jag in i Åbroparken i Värnamo. Det är inte ganska liten park bredvid Lagan mitt i stan, en liten oas. Här finns vackra planteringar i min favoritfärger just nu, blått och lime. Det finns statyer och till och med en labyrint. jag passerade förbi en schersmin som doftade alldeles bedövande gott. Några ungdomar hade slagit sig ner på en filt på gräsmattan och en utländsk turistfamilj trampade runt i labyrinten. Själv satte jag mig på en bänk under en schersmin och läste en intressant bok medan jag studerade parklivet. Jag var hemmaturist.


Boken jag läste fick jag igår vid mitt besök hos bröderna Johansson. En av deras mattar har skrivit boken. Hon berättar olika minnen från sitt liv som pastor och journalist men också om hur det är att drabbas av hjärninflammation och som följd av det en dysfunktionell hjärna. Det är en mycket intressant berättelse kryddad med hennes underbara humor. Jag skrattade nog högt där på parkbänken. Det är härligt med människor som trots svårigheter behåller sin humor och även sin starka tillit till Gud. Det är då vi behöver honom som mest som han kan upplevas som frånvarande eller tyst. Men långt senare kan vi konstatera att han fanns där i tystnaden. 

Det är så i livet att ibland blir vår väg jobbigare än vi tänkt oss. Nu har grannen spärrat av min promenadstig över kullen igen. Ungdjuren betar där. Hunden och jag får ta en lite längre väg. Det gjorde vi ikväll. Det var riktigt skönt och svalt. Vi hann tillbaka innan myggen började bli för jobbiga också. Belöningen var en skål med röda härliga jordgubbar, som vi köpte i stan. Nu har priserna kommit ner på en överkomlig nivå. De kostade 15 kronor på Citygross idag.

Gottigottgott, eller hur?
Imorgon åker vi till Karlskrona med tre grabbar som hoppas att de snart får reda på att de kommit in på Blekinge Tekniska Högskola. Det finns säkert någon trevlig park där också. 

1 kommentar:

  1. Man behöver inte åka långt för att se /uppleva nytt/vackert/intressant. Som mossen vi besökte idag ... en helt annorlunda naturtyp.
    Ha en bra resa till Karlskrona. För egen del funderar jag på att åka till Gusjön och ta årets premiärdopp.
    Svenska jordgubbar får det bli nästa gång. Hittills har jag köpt holländska. Jag ska ju inte prata med dem...

    SvaraRadera