lördag 3 juli 2010

Två premiärer

Bolmen
Två premiärer har jag hunnit med idag, och en nypremiär. Den sistnämnda innebar att vi kunde gå vår vanliga stig genom hagen eftersom grannen flyttat sina ungdjur igen. Det kändes bra när hunden och jag tog var lilla kvällsrunda nyss. Skönt väder var det också, lite svalare efter dagens hetta.

En av premiärerna var årets första dopp i sjön. Maken och jag åkte till Bolmen ikväll och badade vid Hammargården. Det var riktigt varmt i vattnet, kanske inte så konstigt eftersom det är långgrunt på det stället och solen har stekt hela dagen. Vi simmade ut till flytbryggan och jag träffade på några av mina elever som också var där och badade. När vi kom hem åt vi en jättegod rabarber- och ananaspaj.

Vandalorum exteriört
 Tidigare idag var vi på en annan premiär. Vandalorum hade resegille eller med andra ord taklagsfest. Man fick komma och titta på byggarbetsplatsen och man kunde faktiskt ana sig till hur det kommer att bli när det är klart för invigning någon gång nästa år.
Vandalorum interiört
Många har haft åsikter om detta projekt, men jag har alltid gillat tanken. Sedan kan man ställa sig frågande till en del av planerna och framför allt den långa processen. Jag tror det blir bra att börja i liten skala. För den som inte vet så ska Vandalorum bli ett konst- och designcentrum i Värnamo. Visionen har väl varit att bli ett småländsk Luisiana. Det är ett spännande projekt i alla fall och intressanta byggnader. Jag ser fram emot att få gå på utställningar där, när det öppnar i mars nästa år, är det tänkt. Gratis kommer det att bli för mig eftersom jag gått med i Vandalorums vänner.
Vandalorums vänner
 Nu kommer rosorna stort i trädgården. När jag vattnade dem ikväll såg jag att en av dem var liksom tvåfärgat randig. Det kommer jag inte ihåg att den var fast jag haft den i många år. I varje fall inte på det sättet. Spännande att upptäcka något nytt. Stenmuren blommar också. Det är fetknoppen som lyser i gult på stenarna. Det fanns där från början men jag har burit dit lite fler och vårdat dem ömt för att få muren att frodas.
Rosorna slår ut sina knoppar
Stenmuren blommar
Vattennivån i dammen har sjunkit de senaste dagarna. Det dunstar nog bra därifrån när det är så här varmt. Men grodorna trivs. Ikväll såg jag två stycken stora grodor på stenarna vid kanten. En av dem lyckades jag få med på bild.

En av dammgrodorna
Idag handlade det en hel del om vatten. Därför kommer det här en liten dikt om just vatten.

Vattnet
Vattnets är djupt
och ingen vet vad som döljer sig i djupet
Precis som Gud är djup
och outrannsaklig

Vattnet är mjukt
men det slipar ner och rundar av alla vassa kanter
Precis Gud formar oss
till sin avbild

Vattnet renar
och tvättar bort all smuts och orenhet
Precis som Guds förlåtande nåd
tar bort vår skuld

Vattnet släcker vår törst
och vid källan finns ro och vila
Precis som hos Gud,
Livets skapare och Uppehållare

Vattnet bär oss
och för oss framåt med strömmen
Precis som Gud bär oss varje dag
genom livet

Ps 104:6-13, 25

2 kommentarer:

 1. Fantastisk dikt! Helt enorm!
  När jag passerade nybyggntionen någongång på vårkanten, så trodde jag att man skulle bygga ett nytt område hus. Värnamoborna som jag sedan tröffade tyckte att det var så konstigt att jag inte hört talas om.... ja, vad var det det hette nu igen.... utställninglokalerna. Men det hade jag inte. Ser att det går framåt med fart, när jag passerar kanske så där en gång i månaden.Får väl se till att bli vän jag också, kommer väl att passera en hel fram över också förhoppningsvis, nu när J och M köpt hus i Hjälshammars byn.
  Klockan tio på tisdag, då.... Tror jag hittar, jag vet ju af vilken väg jag ska svänga in på.

  SvaraRadera
 2. jag har inte heller varit, eller ens sett denna omtalade byggnad. Men det får väl bli ändring å det...kanske medlem också vad det lider =9

  Håller med A-L vacker psalm du delger oss... Tack för att vi får hjälp med att få upp ögonen för allt som vi borde uppskatta mer...

  SvaraRadera