tisdag 6 juli 2010

Takko bloggar

Får jag presentera mig - Takko heter jag!
Hej på er, allihopa! Det är jag som är Takko. Ni kanske har hört talas om mig. Idag ska jag berätta vad jag har varit med. Morgonen började som vanligt. Matte och jag tog vår morgonpromenad, men det blev ovanligt kort idag. Det blev bara en toalettrunda. Jag förstod inte varför, men nu förstår jag. Efter den lilla rundan åt vi.  Matte åt yoghurt med rågfras och nyplockade smultron. Det såg gott ut. Jag fick bara det gamla vanliga, torra hundskorpor och vatten.

Nyplockade smultron
Sedan plockade matte ner en massa saker i sin ryggsäck. Hon tog med sig kameran och bilnycklarna. Jag undrade om jag skulle få följa med. Det fick jag! Jag älskar att åka bil. Vi körde förbi Forsheda, genom Fänestad, vi passerade High Chaparall. Vi kom till Store Mosse Nationalpark. Matte körde in på en väg där det stod Kittlakull 2 km. Undrar om det kittlas där? Vi väntade en stund. Sedan kom mattes bloggkompis Femfemman. Jag förstod att de skulle ut och vandra. Tänk om jag måste vänta i bilen. Det gillar jag inte. Vilken tur att jag slapp det. Jag fick följa med, men matte var tvungen att koppla mig för att vi var i en nationalpark, vad det nu betyder.

Utsikt från järnvägsbron
Först gick vi uppför en lång trappa och på en bro över järnvägen. Jag hittade genast trappan ner på andra sidan, men matte och hennes kompis ville absolut stanna och titta på utsikten över mossen. Det tyckte jag var onödigt. Det var ju dit ner vi skulle.

Det gällde att hålla sig på spången
Sedan vandrade vi ut på mossen. Där var det blött fast det såg ut att vara torr och fast mark. Jag råkade hamna utanför spången några gånger och blev blöt och smutsig ända upp till magen. Det fanns många spännande lukter att nosa efter. Fast matte och hennes kompis skulle bara titta på utsikten och fotografera blommor. De pratade om sileshår, klockljung, dvärgbjörk och vitmossor. Det lät inte så spännande. Det skulle vara hjortron då. Det lät som något jag skulle kunna jaga.

Hjortron

Sileshår

Klockljung
Så småningom kom vi fram till några roliga klippor där man kunde klättra. Matte och hennes kompis plockade fram mat och kaffe. Det var goda mackor och muffins. Några bitar kunde jag charma till mig. Man vet väl hur man gör.

Vi fikar

Utsikt från klipporna
När vi vilat en stund fortsatte vi genom skogen. Vi kom upp på rocknarna, en slags sandåsar där man kan gå med mossen på båda sidor. Vackert, tyckte människorna. Här luktade gott, tyckte jag. Stigen gick nu tillbaka till torvmossen som vi passerat på vägen ut. Vid vägskälet mötte vi de första vandrarna. De var nog från Holland. Det var en familj men de hade ingen hund.

När vi kom tillbaka till Kittlakull, satte vi oss i bilarna igen. Vi körde genom Hädinge och Maramö. Matte och hennes kompis skulle förstås stanna och titta på utsikten på ett ställe och fotografera blåklockor vid vägkanten. Då fick jag sitta i bilen. Det blev roligare när de kom fram till Andersberg. Där fick jag följa med och titta på orkidéerna i Björnakullakärret. Det fanns väl roligare saker att titta på. Jag tyckte det luktade lite fisk nere vid Herrestadssjön. Matte fotograferade näckrosor. Vi mötte ett tyskt par som också ville titta på orkidéerna.

Kärrknipprot och sumpnycklar

Vit näckros
Efter den här turen var jag ganska trött. Vi gick ju 6,2 km Lilla Lövö runt och sedan minst 1 km vid Björnakullakärret. Då blir mina tassar trötta. Jag trodde vi skulle åka hem när vi kom till Kärdakrysset, men matte svängde in mot stan i stället. De stannade vid Byggmax för att köpa betongsäckar. Jaha, då vet jag vad matte ska göra imorgon. Själv tänker jag bara vila, kanske jaga en och annan katt, men mest ta det lugnt.

4 kommentarer:

 1. Hälsa till vovven och tacka för en alldeles utomordentlig redogörelse som var så trevlig att läsa. ;)

  SvaraRadera
 2. Så roligt det måste varit Takko att få vandra med två så häftiga människor. Ja, att matte är en härlig person som är nyfiken på livet, det vet du ju innan. men nu har du under en dag fått träffa ytterligare ä
  en häftigt härlig person, Femfemman, hon är det drag i och även hon nyfiken på allt. Och vad jag förstår har de lärt sig nytt och tänkt nya tankar idag också...

  Hoppas du fortsätter att blgga, ska lägga till dig som favorit ;)

  SvaraRadera
 3. Hälsa Takko att det var en helt underbar blogg han åstadkommit. IXUS och XP

  SvaraRadera
 4. Men Takko då, du kunde väl talat om att det var så tråkigt när vi bara tittade på utsikt och blommor. Så kunde vi förklarat att det är så en del människor gör - och speciellt sådana som går på promenad i en nationalpark. Vi människor har inte så bra luktsinne, så vi får använda synen och hörseln mycket mer, när vi verkligen njuter av något. Jag har lite ont i tassarna också. jag gick ytterligare en promenad lite senare. Och så räffade jag en jättefin katt. Jag tycker inte du ska jaga katter, förresten. I allafall inte om dom inte själva vill. Hoppas du fått ett härligt bad därhemma, för det behövde du nog efter alla turer som du tog ute i geggan. Tack för en bra dag, Takko. Hälsa matte och tacka henne också. Anna-lena

  SvaraRadera