lördag 28 juli 2012

Indiana Johansson på bisonjakt

Gravhögarna vid Kärda...
 Ännu en vacker solig sommardag att lägga till handlingarna. Efter gårdagens festliga firande tog vi det lite lugnt. Jag åkte till affären för lite proviantering. Sen var det dags för förmiddagskaffe med sonen. Vi satte oss på skuggsidan av huset. maken var hos grannarna och hjälpte till med renovering. Han kom hem lagom till middagen. Jag hann både sticka en stund, läsa lite och lösa något kryss.
...täckta av vajande darrgräs.
 Framåt kvällen blev väl både hunden och jag lite rastlösa i värmen. Vi ville ut en runda. En av mina egna gömmor behövde tittas till. Så vi tog med geocacharryggsäcken och åkte iväg dit. Den finns vid gravhögarna bortanför Kärda alldeles precis vid väg 27. Det är en både vacker och spännande plats. Idag var alla kullarna täckta av vajande darrgräs. Det såg så vackert ut i solskenet.
Här i närheten finns en geogömma.
 Gömman var helt i sin ordning. Det fanns kvar på exakt rätt plats. Loggemsan var torr och fin och pennan var hyfsat spetsig. Den är dessutom inte svår att hitta med hjälp av ledtråden. Ändå var det någon som DNF:at den för ett tag sedan. Det kanske var nån rookie som inte visste riktigt var han skulle leta. Jag hade med en extra burk ifall den var borta, men den behövdes inte.
Stora ord med hela världen i mitten
Efter servicejobbet fortsatte vi in mot stan. Man får nämligen inte svänga vänster på väg 27. Vi kom ända in till stan innan vi hade kunnat vända. Men då tyckte vi att vi kunde fortsätta gröndalsleden och sedan svänga mot Gnosjö. Det hade ju kommit några nya gömmor vid de stora Gnosjö-skyltarna längs vägen. Den första heter Gnosjö East och finns vid Hädinge. Jag stannade en liten bit innan skylten och gick fram till den. Burken hittade jag enkelt och loggade snabbt.
Solen skiner över de gamla husen...
 När vi ändå var ute på vägarna kunde vi lika gärna fortsätta. Vi åkte fram till Kävsjö kyrka. Den cachen har gäckat mig länge. Det får en fortsätta göra för där fanns det gott om brännässlor. Dit ger jag mig inte in i kortbyxor. Vi fortsatte förbi Gnosjö och svängde av stora vägen till Göhestra. Jag hade aldrig hört talas om den platsen, men där finns en hembygdsgård med en gömma.
...vid Göhestra hembygdsgård.
 Vi stannade vid vägkanten och gick över vägen in till de gamla fina husen. Jag gillar hembygdsparker. Här fanns flera fina hus. Den verkade vara välskött. Gömman hittades enkelt. Den låg nästan synligt bakom en sten.
Hästarna hade full koll på hunden och mig.
 Göhestra kan inte vara så stort. Det bor nog fler hästar än människor där. Vi såg många hästar i hagarna och en hel del fina föl. I hagen närmast hembygdsgården gick ett brunt sto med föl. Hon hade full koll på hunden och mig medan vi besökte platsen.
Tillbaka vid Vikaresjöns strand med utsikt mot Isaberg
 Från Göhestra fortsatte på samma väg och kom fram till Nissafors. Då befann vi oss inte långt från Vikaresjön, som vi var vid igår. Fast nu var vi på andra sidan där det fanns två cacher som vi missade då. Vi började ju leta, men det är inte så lätt att ta sig fram med den stora bilen och släpkärra där bak. Dessutom var ju inte varken maken eller sonen så intresserade av geocaching som jag. Så jag gav upp tanken och tänkte att jag får ta lilla geobilen och åka hit en annan dag. Den dagen kom redan idag.
Högarö från andra sidan
 På allt mindre vägar i skogen tog vi oss fram till den första gömman som kallas Bison nr 2. Där fanns en liten badstrand och ett vindskydd med utsikt över ön som vi rodde till igår. Nu fick jag se den från andra sidan av sjön. Hela besöket vid Vikaresjön blev ett litet äventyr. Så här skrev jag i loggen:

Del 1: Igår besökte jag Vikaresjön men av olika anledningar kom jag aldrig hit till denna sidan av sjön. Det kändes inte riktigt bra att inte ha fått logga de två cacher som ffinns här. Idag tog jag den lilla geobilen för en liten kombinerad service- och cacheletarrunda tillsammans med hunden. Vi körde ända fram till vindskyddet. Det gick bra om man tog det lilla lugna. Framme vid vindskyddet stötte vi på ett ungt kärlekspar, som kanske grillat och haft en mysig stund. De verkade vara beredda på att ge sig av i båten igen. Men vi ville inte störa så vi fortsatte äventyret mot granncachen i nordost. 

Del 2: Hittar du i loggen till Mittemellan VoL

Del3: När vi kom tillbaka var det tomt vid vindskyddet och vi kunde fortsätta bisonjakten. Bisonen var snabbt lokaliserad och inringad. Med ett vant penngrepp loggade vi remsan och återställde gömman. Uppdraget var utfört, bisonjakten avslutades. Geobilen förde oss tillbaka tilt civilisationen och jakten på nya gömmor. TFG
Åt ena hållet - Lillesjön
 Den andra gömman fanns mellan två sjöar lite längre åt nordost. Det fanns inga egentliga stigar att följa, men vi gick genom skogen på det smala näset mellan sjöarna. Här är loggen från den cachen som heter Mittemellan VoL:

När vi lämnat kärleksparet vid det lilla vindskyddet, gick vi, hunden och jag, åt nordost på näset mellan sjöarna. Vi följde djurstigarna där vi hittade dem. Det var varmt och skönt men gott om mygg och andra insekter som gärna följde med oss fram till gömman. Vi hittade cachen utan att behöva leta. Vi hade den information vi behövde. Sedan återvände vi till vindskyddet och hoppades att kärleksparet skulle ha lämnat platsen. Vi snubblade fram genom blåbärsriset. Plötsligt ryckte hunden till och jag stöp framstupa. Jag snavade väl på några grenar och skrapade upp båda knäna och stötte till ena stortån trots rejäla kängor på fötterna, men vi tog oss tillbaka. TFG

Så kan det gå till på cachingäventyr med Indiana Johansson. Jag hade en del att plåstra om när jag kom hem.
Åt andra hållet - Vikaresjön
 Efter detta äventyr vid Vikaresjön vände vi hemåt igen. Det blev en sista cache loggad längs vägen. Det var den andra Gnosjö-cachen, Gnosjö West. Sen var vi ganska nöjda med dagens lilla utflykt. Vi kom hem lagom till kvällsfikat och sen började ju strax OS-invigningen. Jag såg början av den. Det lär bli mycket OS på TV framöver. Jag kommer säkert att se en del, men vi är bara måttligt sportintresserade i vår familj. När alla sportnördar bänkar sig framför sin burk, då ger jag mig hellre ut och letar andra burkar.
Kattungarna tränar klättring i rhododendronbuskarna.

3 kommentarer:

 1. Alltid roligt att läsa om dina äventyr. Håller du på med en-cache-om-dagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte, jag tror det skulle bli lite svårt i längden. Jag får åka en bit i så fall för att hitta cacher som jag inte loggat. Det är nog enklare i en större stad. Annars får jag be mina kompisar lägga ut en ny varje dag. Men jag kan sikta på att fylla alla årets dagar, men det lär ta några år.

   Radera
 2. Den där cachen mellan sjöarna, den var helt övervattnad när jag var i närheten. Eller kom jag från fel sida... Gnosjöcacherna kanske vi kan leta upp i veckan ..... Göhestra... fint ställe.
  Din caceh vid gravhögarna var inte jättelätt... kommer ihåg den sedan den trevliga visiten hos dej i juletid. Så jag förstår att man kunde missa...
  Vilka äventyr du ger dej ut på.... du är absolut ingen amatör....på det sättet håller bara en riktigt proffsig burkletare på!

  SvaraRadera