torsdag 19 juli 2012

Sommarregn i idyllen

Den gamla eken
 Sommardagarna avlöser varandra med omväxlande regn och sol. Idag var det mest regn. Solen kom fram lite ikväll innan den gick ner. Hunden och jag tog en kort kvällsrunda med kameran. Det blev ett antal bilder på vattendroppar och fina blommor längs vägkanten. Många blommor har haft en fantastisk blomningsperiod i år. Den har varat länge och blomningen har varit ymnig. Det kanske kan tillskrivas det fuktiga vädret vi haft.
Droppar i gräs
 Det blir trots allt vackert när det grönskar i markerna i stället för att torka bort. För mig får det gärna regna lite varje dag, men helst inte hela dagarna. Det behöver inte vara så varmt, men lite varmare än nu.
Gräset böjer sig för regnet
 Hunden bryr sig inte om värmen eller kylan. Han vill ut ändå. Det är bara när det regnar lite kraftigare som han kommer tillbaka snabbt  när jag släpper ut honom på morgonen. Han har haft det bra nu när pojkarna varit hemma för då finns det fler som kan gå ut med honom. Det händer att maken tar med honom på en liten cykeltur så han får sträcka ut ordentligt. Sedan sover han gott i sin korg. Men maken har ju jobbat det mesta utom idag då han hade en ledig dag.
Massor av blåklockor vid vägkanten
 Igår var det lite soligare och då passade vi på att klippa gräset hos svärfar. Yngste sonen fick uppdraget. Medan han utförde det tog jag med mig svärfar ut i blåbärsskogen. Han älskar blåbär och säger inte nej till en sådan utfärd. Vi åkte ut till våra trakter och plockade ihop en liten hink. Det kom en skur men den gick fort över. Det regnade på gräsklipparen också, så han fick avbryta uppdraget. Den andre sonen får väl slutföra det en annan dag.
Ormbunkar och videört
 Det blev en blåbärssmoothie till kvällsmat, gjord på nyplockade blåbär i den nya mixern, som maken fick när han gick på semester från Weland. Egentligen har han ju både semester och jobbar. Han hoppar in och kör lite färdtjänst i sommar. Men nästa vecka är det ledigt.
Ängsvädd
 Det blir inte så mycket gjort varje dag, men det är ju så det ska vara när man är ledig. Man kan göra det man vill. Mat måste man förstås ha, men annars är det mesta valfritt.
Svalor på en tråd
 Idag såg jag svanar som flyg söderut. De kanske bara flyttade till en annan sjö, men det påminde mig om att sommaren kommer att ta slut och sedan blir det höst igen. Svalorna är kvar. De flyger kors och tvärs över gården och fångar mygg. Ibland sitter en hel rad svalor på taknocken till ladugården. Jag tror ungarna tränar flygning nu. Ikväll satt de på telefontrådarna vid vägen.
Rallarrosorna tar över efter lupinerna
 En av sönerna är kvar hemma, men den yngste gav sig av till Karlskrona idag. Jag skjutsade in honom till stan, där han skulle möta en kompis och åka med honom ner dit igen. De har sina egna liv nu. Jag kommer ihåg hur det var när jag var i samma situation. Jag blev ofta lite rastlös efter ett tag. Hemma var ju alltid hemma, men samtidigt var hemma också där mitt nya hem var och jag var bara på besök hemmavid. Då var det dags att återvända. Det är väl så det är för sönerna nu.
Johannesört
 När jag ändå var i stan, passade jag på att logga den senaste cachen. Det kom en ny igår kväll, men jag brydde mig inte om att åka på någon FTF-jakt. Det fanns de som hade närmare dit än jag. Fast jag hade kanske hunnit. Men jag visste ju att jag skulle in idag. Gömman fanns vid en liten ekbacke med lekpark och en cykelbana som gick förbi. Det regnade lite smått och det var blött i gräset, men det innebar väl att inga barn var där och lekte. Så jag kunde snabbt logga burken. Det var väl ingen höjdarcache. Den syntes faktiskt från cykelbanan och låg i en glasburk. Jag vet inte om det är vanligare med glasburkar uppåt stockholmstrakten. Här håller vi oss mest till plastlådor. På senaste tiden har jag stött på flera glasburkar. De som lagt ut gömmorna verkar i vanliga fall hålla till i trakterna av Stockholm eller Uppsala. De kanske kommer härifrån och är hemma på semester. Så lägger de ut en cache i hembygden.
Hassel och fräken
 Det finns en liten trend att många nyblivna geocachare börjar lägga ut egna gömmor nu. Väldigt många har börjat geocacha i sommar. De flesta använder sin smartphone och ger sig ut tillsammans med familjen eller kompisar. När de har hittat några gömmor, vill de lägga ut egna. Ibland kanske det är lite väl tidigt. jag har till och med stött på en som inte loggat ett enda fynd, men som lagt ut en egen gömma. Den var helt okej, men det kan ofta bli lite fel på koordinaterna. Så var det med den senaste i stan också. Jag såg den när jag fortfarande hade 16 m kvar enligt GPS:en. När jag lade ut min första gömma, hade jag loggat 75 andra. Då hade jag sett en hel del olika modeller och lärt mig ganska mycket. Det kanske skulle behövas en liten geocachingskola.
Förvildad oregano
 På ett sätt är ju geocachingvärlden inte så organiserad. Det finns ju en del grupper i de sociala medierna. Jag är själv med i flera stycken. Där kan man utbyta erfarenheter och få tips av mer erfarna geocachare. Det är roligt sen, när man träffar dem som man bara haft kontakt med via nätet. Det kan hända om man åker på ett event eller när man är ute och letar geocacher. Plötligt får man ett ansikte till de "nickname" som man sett i loggar eller i olika forum.
Aftonsolen tittar fram
 Men lokalt finns det ingen organisation för geocachare. De är en hobby som man kan syssla med alldeles på egen hand och ha stort utbyte av. Man kan göra det med familjen eller några kompisar. Men det är roligt att träffa andra. Det kan man göra vid ett event. De event jag har varit på har varit trevliga. Det kommer folk långt ifrån till dem. Men det är inte alla som åker på event. Det kanske är dags för ett lokalt event. Vi har ju haft lite funderingar på att ordna ett i höst någon gång. Vi får väl se, men det börjar i så fall bli dags att planera för det.
Sol på regnvåta ax
 Varje sommar är det väl några projekt som man vill klara av. Ett av mina projekt har varit att städa och sortera i mitt pysselskåp, ja, egentligen i hela arbetsrummet. Nu är det klart. Jag orkade inte ta bokhyllorna. De skulle behöva gallras, men det får bli en annan gång. men resten av rummet har jag gått över. Jag har sorterat alla bra-å-ha-sakerna i olika lådor och skrivit utanpå vad de innehåller. Till det passar gamla plastlådor, som innehållit skumtomtar, alldeles utmärkt. Så nu har jag bra koll på mina prylar. Undrar hur länge det ska vara.
Hasseln kantar vägen
 Jag gillar ju att pyssla med många olika saker. Här finns saker till betonggjutning, olika sorters pärlor, garner för stickning och virkning, lite sygrejor, origami, lite scrapbooking, pennor och färger för teckning och målning. Jag skulle gärna vilja börja teckna och måla igen. Det gjorde jag mycket mer förr. För ett tag sedan köpte jag Promarker tuschpennor, som jag vill lära mig använda. Vi får väl se när det kan bli. De ligger där på en hylla liksom en del kontorsmaterial och en verktygslåda.
Städat och sorterat i pysselskåpet
 Sen har vi alla prylar jag samlat på mig för att tillverka geocacher. Jag har inte haft dem i pysselskåpet, men nu har jag gjort plats för dem. Där finns en del halvfärdiga cacher och en hel del material till nya burkar. jag har också många idéer i huvudet. Jag gillar kluriga burkar så jag har tänkt att göra en hel serie mysteriecacher så småningom. Jag vet var jag vill lägga ut dem. Nästa steg blir att ge sig ut och bestämma koordinater och lägga ut burkar. Det dröjer nog ett tag innan de kommer att publiceras.  Det kanske kan bli till det eventuella eventet. Sen har jag förstås en del idéer till vanliga gömmor också. Några kan snart vara ute. Det är det jag tänker pyssla med framöver varvat med lite städning, ogräsrensning, bärplockning, geocachingturer och bokläsning. Plötsligt blev det en hel del projekt, men det blir nog tid att lata sig också. Och att träffa goda vänner och släktingar. Vi har en MC-träff att se fram emot också. Nu är motorcykeln i ordning och ska besiktigas på måndag. Sen kan vi ut och åka.

1 kommentar:

  1. JAAA, ett event. Jag hjälper gärna till om jag kan! Vore så kul att se ansiktena på de olika alias. Tusen sjöar vill jag gärna träffa, liksom Ardbergh... vi har hittat varnadras gömmor väldigt mycket....
    HAr inte lagt ut mer än en gömma i år, den på Kärleksstigen. Tycker att det är för stort ansvar att ha många. Lade ju ut två i Skåne, och dem fick jag snart dra in, eftersom jag inte kunde åka och sköta om dem per omgående.....Så det där med att lägga ut gömmor långt hemifrån, det är urdumt tycker jag... Liksom att använda glas. Plastburk är det som gäller för mig... mem skulle gärna vilja ha träslöjdläraren med för att tillveka några häftig gömmor frö "toppenklassen". Vi har en del kvar att visa i Gs.
    Ska försöka övertala rektorn att få ta med ett billass barn i veckan till hestar för att man ska få idka geocaching mer på riktigt.... skulle funka med tre gps och min telefon, då har alla något i handen.
    Snart höst, absolut. Känns inte riktigt som det varit sommarlov i år. Har inte riktigt kunnat släppa skolan i tanken... 'Nu blir det Halmstad igen, martin, Johanna, Karin och HAmpus kommer i kväll och stannar tills på söndag. Även min bror och hans fru kommer en stund i morrn. Så det blir fullt kör, och mycket spel... HA en bra helg!

    SvaraRadera