måndag 23 juli 2012

Skördetid och cacheplantering

Nyslaget hö
 För oss som är uppvuxna på landet är väl doften av nyslaget hö alldeles speciell. Det doftar sommar. Ikväll var grannen här och slog höet på åkrarna runt själva gården. Vi bor visserligen på en jordbruksfastighet, men vi brukar inte den själva. Hur framtiden kommer att bli är lite osäkert. Grannen tänker gå i pension. Frågan är vem som ska ta hand om markerna sen.
Semestertrafik
 Maken är ledig denna veckan. Han ska jobba helgen. Idag tog han äntligen motorcykeln till Bilprovningen. Den gick igenom även om han måste fixa till ett hjullager. Själv tog jag bilen för att placera ut två nya geocacher längs väg 27 mellan Forsheda och Kärda. Jag har klurat på dem ett tag och idag var allt fixat så att jag kunde skicka in dem till publicering. Den ena finns numera i närheten av fartkameran och heter således Säg omelett!
Vilda hallon...
 Den andra gömman ska man egentligen ta före Säg omelett! Den heter Sista chansen och där kan man snygga till sig inför den stora fotograferingen vid kameran. Denna är en enklare cache än Säg omelett!, som är ganska klurig, om jag får säga det själv. Fast vana cachare känner säkert igen modellen. Några bekanta nick har redan loggat båda cacherna.
...smakade gott.
 Vid Sista chansen hittade jag mogna hallon. De var stora och fina fast inte så söta. En hel drös hamnade i magen på mig. När jag kom hem, kollade jag till mina egna hallon. Vi har gott om hallonbuskar runt gården, men det fanns inte alls många mogna hallon. V får vänta ett tag till. men nu ska det ju vara soligt och fint ett tag, har jag hört. Då kanske de mognar till.
Äpplen på gång
 Som man sår får man skörda, säger ju ett talesätt. Det stämmer väl bara delvis. Jag har inte sått några frön i år, men jag får skörda ändå. Jag tog en liten tur runt i trädgården ikväll. Det blir äpplen på det bästa äppelträdet. För några år sedan beskar vi det hårt, men nu kommer det igen och bär skörd. Plommon blir det sämre med. Det fanns några på det ena trädet, såg jag. Det var de godaste plommonen som tur var. Men än så länge är både äpplen och plommon bara kart. Vi får ge oss till tåls.
Krusbär till krämen
 Däremot börjar de svarta vinbären och även de röda att bli mogna. De är goda att plocka direkt från buskarna, men de är också tacksamma att spara inför vintern. Svartvinbärssaft är bara så gott. Min mans favorit är annars krusbären, som också är klara att skörda när som helst.
Kvällshimmel
 Talesättet kommer ju ifrån Paulus ord i Galaterbrevet 6:7 och handlar väl egentligen om oss människor mer än om frukt och bär. Det sätt som vi bemöter andra, blir vi själva bemötta på. Om vi bara gnäller, säger elaka saker och är negativa, får vi själva bara möta negativism. Men om vi är vänliga, hjälpsamma och trevliga mot andra människor, får vi möta trevliga människor. Om vi ler mot dem vi möter, ler de oftast tillbaka. Skulle de inte göra det, är det deras förlust. jag tror att oavsett hur andra människor besvarar vårt leende, så skapar leendet en positiv känsla hos den som ler. Det är inte bara munnen som blir vackrare, hela människan bli vacker när hon ler. Så le ofta!
Söta kattungar söker
Alla människor brukar le och bli mjuka inuti när de ser små söta kattungar. Det är bara Takko som skäller på dem. Men egentligen vill han bara leka. Kattungarna fräser åt honom och visar klorna. De börjar bli stora nog att söka sig nya hem. Så alla som är intresserade kan höra av sig.

1 kommentar:

  1. Så sant, om man ler får man leenden tillbaka!
    Måste ta en sväng förbi din fartkamera nå´n dag. Antar att vi åker till Hjälshammar, iallafall inom någon månad. Kan ju ta 27an då, det gör vi någon enstaka gång per år.
    Här blir det inte så mycket äpplen i år, inte så mycket svarta vinbär heller. Men lite ska vi väl få ihop.. blir nog sylt i år. Krusbär har vi en buske utav, en buske som inte brukas. Svårt att använda bären till något vettigt... kräm funkar ju, men det är en sällsynt rätt här. Men en bra kvällsmatsidé faktiskt!

    SvaraRadera