torsdag 5 juli 2012

Vikingagravar och stenåldersfynd

Många besökare vid visningen
 I Smålandsstenar har det pågått en arkeologisk utgrävning i sommar. Igår kväll var det visning av området. Vi avslutade vår geocachingtur med att besöka den visningen. Det är klart man måste passa på. Ett sådant tillfälle kommer inte tillbaka. Mycket folk hade kommit dit för att lyssna på arkeologerna från länsmuseet i Jönköping och ställa frågor till dem.
Gravfynd från vikingatiden grävs fram
 Det var gravar från vikingatiden man hittat. De är troligen från 700-900 e Kr. De innehöll brända ben och därför är de från tiden innan kristendomen kom hit. När man började begrava de döda enligt kristen tradition är benen obrända.
Arkeologerna berättar och visar
 Man har hittat ett par knivar och ganska många märlor. En del fynd är väldigt rostiga och kommer att röntgas och studeras. Det kanske är svårt att se vad det är för föremål nu.
Tre olika gravar har grävts ut
 Det var tre gravområden som visades. De berättade också lite om hur platsen troligen såg ut på den tiden. Nedanför området fanns en liten bäck och kanske en damm.
Allt dokumenteras noggrant
 Utgrävningarna utökades därför att man i närheten även gjorde fynd från tidig stenålder, från den mesolitiska tiden 6000-8000 f Kr. Man har hittat flinta, som visar att människorna som bodde här hade kontakt med kusten genom vattenvägarna.
Snart är arbetet slutfört och gravarna täcks över igen
 Arkeologerna berättade också att de funnit rännor som troligen visar grunder till hyddor. De var droppformade och ca 4-5 m stora. Det visar att det fanns boplatser här på tidig stenålder vilket man inte hittat tidigare i de här trakterna. De berättade också en del om Fornbolmen som bredde ut sig då. Fornbolmen fanns här ända till 4000 f Kr. Den hade sitt utlopp vid Nissaissjöarna. Kanske var det den vägen människorna kom hit. Man vet inte riktigt om de bodde här året om eller bara kom hit på somrarna. Klimatet var 3 grader varmare än nu. Så det var medelhavsklimat härpå den tiden. 
Några blivande arkeologer har startat en egen utgrävning
Det var riktigt intressant att höra arkeologerna berätta. Föremålen kommer att finnas på länsmuseet, men de trodde att det kanske kunde bli en utställning även i Smålandsstenar så småningom. Den måste vi i så fall besöka.

1 kommentar:

  1. Men vilket tålamod man måste ha som arkeolog! Skulle aldrig stå ut! Men visst är det intresant med alla boplatser som funnits förr.... och alla är de längs floder och sjöar. Var det bra gömmor i Holsljungatrakten?

    SvaraRadera