torsdag 5 juli 2012

Till Vispenland

Assman flyter stilla
 Onsdagen var vikt i almanackan för geocaching med klokare och Ardbeg10. Vi hade planer på att ge oss av till Vispenlandet nere  Holsljunga. Där bor "visparna" som består av Linda och hennes familj. Vi har träffat dem på ett event i Fristad och haft kontakt via Facebook. Nu ville vi prova alla roliga gömmor som vi förstod att de lagt ut där borta i för mig helt okända trakter.
Ser du nån cache?
Jag hämtade Katrin och sedan åkte vi till Gislaved för att möta Stig där. Som vanligt blir det en del gömmor loggade på vägen. Ibland kan det till och med bli mer tid lagt på vägen än på målet för dagen. Vi hittade i alla fall några brocacher och några vid gamla brukslokaler.
Omringade av lupiner
 Det var en vacker och solig dag, ibland nästan kvalmig och klibbig. Vi gick ett antal kilometrar. Det kanske blev 8-9 km till slut. Även om man åker bil mellan cacherna plockar det på en del. Men vi gick lite längre på en del ställen.

Framme i Holsljunga insåg vi att vi behövde lite energipåfyllning. Så vi åkte direkt till rastplatsen vid sjön. Där fikade vi av vår medhavda fikakorg och loggade cachen på platsen. Sedan återvände vi och letade reda på en hel del cacher i samhället. Jag hade bland annat löst ett par mystar hemma, som vi besökte. Vi den ena, som var en hyllning till talet pi, stötte vi på cacheägarinnan Linda och pratade med henne en stund. Det är alltid trevligt att träffa andra geocachare. Vi besökte också två cacher som hennes döttrar lagt ut. Där lämnade vi av några geocoin.
Vi ger oss av på Näsetrundan i Holsljunga
 Ett av målen för dagen var att ta en promenad på Näsetrundan och logga alla cacherna där. Den startade vid badplatsen och campingen. Där fick vi gå genom lummiga lövskogar. Myggen gillade också den biotopen. Men det var väntat eftersom det ju är deras habitat. Vi garderade oss med myggmedel innan vi gick.
Vi loggar en och annan burk
 Gömmorna var trevliga och lagom svåra. De hade enkla ledtrådar som hjälpte till. Ibland fanns det en siffra att lägga på minnet eller, som jag, skriva upp i den svarta boken. Vi hittade alla åtta gömmorna plus en längst ut på näset som legat där redan tidigare. I fem av dem fanns siffror som skulle ge koordinaterna till en bonuscache. Det är klart vi hittade den med.
Plötsligt ändrades naturen
 Längst ut på näset var naturen annorlunda. Här fanns ett kalhygge med lite tallar och gräs. I lövskogen fläktade det inte så mycket. Inte ens när vi närmade oss vattnet. Det var inte förrän i slutet av rundan som de friska fläktarna kom.
Några figurer iakttog oss
 På flera ställen hittade vi målade stenar. Det var säkert någon som målat dem och lagt ut dem som dekoration.
Utsikt över Holsjön
 Holsjön var en långgrund sjö med mycket stenar. Det var en hel del folk vid badplatsen. Jag kanske skulle tagit med baddräkten. Det får jag komma ihåg till nästa tur.
Skönt att svalka fötterna efter promenadrundan
 Katrin svalkade i alla fall av fötterna när vi kom tillbaka efter rundan. Sista biten gick vi längs den långa sandstranden.
Belöningen = en glass
 I campingens reception sålde de glass. Vi köpte gärna en våffla med några kulor. De satt fnt efter promenaden.
Holsljunga kyrka
 Från parkeringen hade vi utsikt mot Holsljunga kyrka. Cachen där tog vi innan vi gick rundan. varje geocachingtur bör ju ha en kyrkcache.
Vi tittade bara på utsidan
 Sedan var det dags att dra sig hemåt Småland igen. Vi hade en tid att passa, men vi hann förstås med några loggar till på hemvägen. Vi åkte över Överlida och besökte några stycken cacher där. Vid Telefontjorren nollade vi mitt på asfaltsplanen. Även om ledtråden var att ringa först och grävasedan så trodde vi inte riktigt på att gräva där. Det var mycket riktigt på ett annat ställe vi skulle gräva efter burken. Fram kom den till sist.
Vatten på två sidor
Vi började få ont om tid. Så färden gick mot Smålandsstenar på krokiga vägar. Vi hade tänkt gå på en visning av de arkeologiska utgrävningarna där. Mer om dessa i ett annat inlägg. Vi kom lite sent, men vi kom fram.

Efter visningen tog vi oss till några cacher till innan vi var nöjda. Det blev nog 21 loggade burkar för min del den här gången. Katrin jagade mot sin tusende cache, men vi kom inte riktigt ända fram. Jag har lite fler kvar, men snart är jag också där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar