onsdag 4 juli 2012

Medvind 2012 del 2

Lunch på lägret
 Tillbaka till lägret igen efter torsdagens cachingutflykt. På fredagen var programmet ungefär som onsdagens. Det var bibeldrama och projektarbete, bad och matlagning, kioskbesök och lägerbål. Det finns något att göra hela tiden. En del gillar att tälja i täljrutan, hugga ved, elda i spisarna och hämta vatten. Annars kan man spela stångboll eller bara vara med alla kompisar, nya och gamla.
Tvålprojekt
Vår patrulls projekt för dagen var tvåltillverkning. Nu var det inte så att vi gjorde tvålmassan. Det var snarare tvålgjutning. Alla fick designa sin egen tvål. De plockade naturföremål som blommor och treklöver och placerade i en aluminiumform. Eller dekorerade man med pärlor och paljetter. Sedan fick de smält tvålmassa. Vi hann med att leka några lekar medan tvålarna stelnade.
Missionsprojekt
 På lördagen var det ett digert program. Själv var jag inte med på så många aktiviteter. Dels fixade jag med mathämtning, matlagning och disk i byn. Dels tog jag det lite lugnt. Alla nätter på luftmadrass och full aktivitet på dagarna tar ut sin rätt. Man blir trött. Mina fötter värkte av att stå och gå så mycket. Hela byn var iväg på ett missionspass. De fick lyssna på någon som berättade. På lägret gör vi en insamling för att stödja barn i olika länder. Det gör vi varje år. Vi tycker det är viktigt att svenska barn lär sig om hur barn har det i andra länder som Papua Nya Guinea, Centralasien, Egypten, Sudan och Sydafrika. Efter missionssamlingen kunde scouterna prova på olika missionsprojekt i byn. De kunde tillverka saker som barn i andra länder också gör. Det kunde bygga drakar och göra pärlor till armband av flipfloptofflor.
På marknaden kunde vi spela på chokladhjulet...
 På eftermiddagen var det dags för den stora marknaden. Hela ängen fylldes av olika aktiviteter och stånd. Vårt bidrag var ett chokladhjul som var välbesökt. Det fanns både saker att höra och saker att äta. Priserna var mycket humana. Alla skulle ha råd att göra något.
....åka karuseller...

...curla...

...balansera...

...spela minigolf...

...rida på tjuren...
...lyssna på jukeboxen...

...äta våfflor.
 Alla pengar som marknaden inbringade gick också till lägerinsamlingen. Den gav över 200 000 kr. Totlt samlade vi in över 310 000 kr på lägret. Det tycker jag är fantastiskt.
Dags att packa
 Så kom då söndagen, lägrets sista dag. Föräldrar och andra besökare började anlända. Det var dags att packa ihop sina tillhörigheter. Jag bar bort det mesta av min packning till bilen redan efter frukosten.
Stor avslutningsgudstjänst
 Lägret avslutas officiellt med en lägergudstjänst. Då var det mycket folk i sluttningen. Med alla besökare var vi kanske uppåt 10 000 personer. För sista gången fick vi träffa Marie och Simon ifrån bibeldramat och sjunga Medvindslåten. När gudstjänsten nästan var slut kom regnet. Vi som inte tagit med regnjackan blev rejält blöta. Min scoutskjorta var genomvåt. Men det gjorde inte så mycket.
Fika i byn med alla besökare
 Efteråt kunde vi äta korv med bröd i byn. Alla scouterna hämtades av sina föräldrar, som fick hjälpa dem att hitta alla sina prylar i tälten. Vi började riva tälten och allt vi byggt upp under veckan. Det går betydligt snabbare än att bygga upp det.
Lägermärkesutdelning
 Så samlades till sist alla deltagarna från Forsheda i ring för att få sitt lägermärke att sy fast på scoutskjortan. Vi sa hejdå till varandra. När alla scouter och föräldrar åkt utom några som hjälper till med packningen, blir det tyst och tomt. Det är så i alla byar.
Packning av bilar och släpkärror
Vi lastar allt vårt material på släpkärrorna och bilarna och återställer markerna så gott det går. Lite märken finns det kvar efter våra tält och de stigar vi trampat upp under veckan. Men snart kommer allt att se ut som innan lägret. Spåren försvinner, men kvar finns en geocache som minne av det stora scoutlägret medvind 2012. Nu dröjer det sju år tills nästa storläger. Fast då undrar jag om jag är med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar