onsdag 11 juli 2012

Liten utflykt till hembygden

Skolgatan i Horda
 Det var inplanerat en liten utflykt till hembygden den här veckan. Eftersom norrmännen på yr.no lovade regn på eftermiddagen men ännu mera regn imorgon så tyckte vi att det var bäst att ta utflykten idag. Sönerna var inbjudna att följa med, men i sista stund hoppade en av. Katrin hade också fått en inbjudan och hon följde gärna med. Det skulle ju bli några cachebesök. Två nya cacher har sett dagens ljus i lilla Horda. Den första hittade vi på Skolgatan i Horda. Det var faktiskt sonen som hade skarpast ögon den här gången. Det var en liten nano som vi andra skumögda missade. Det stora huset på bilden kallas Stora huset. Längst bort ligger skolan, men inte den jag gick i mina sex första skolår. Den skolan är riven och ersatt av en ny byggnad.
Horda hembygdspark
 Den andra gömman var en mysteriecache i Horda hembygdspark. Det är en gammal hembygdspark med flera hus från flera århundraden. Där finns också en kryddgård.
Lägerhyddan i hembygdsparken
 En spännande och ovanlig byggnad är lägerhyddan. Det är en halmhydda, som användes av soldater när de var på excercis.
Varför?
Första steget i mysteriet löste vi ganska fort även om koordinaterna inte stämde så bra för oss. Den lilla burken innehöll en klurig uppgift, men vi slog våra kloka huvuden ihop. Dessutom hade vi ju klokare med oss. Vi löste problemet utan större ansträngning. Det var sen vi fick problem. GPS:en velade lite och vi fick inte kartan att stämma riktigt med verkligheten. Det fanns en ganska tydlig ledtråd, som borde hjälpt oss, men hur vi än letade så hittade inte slutgömman. Vi fick ge upp då vi blev trötta och hungriga.
Idas fina armband
 Från Horda tog vi oss till min hemby Kolvarp. Vi tänkte hälsa på min mamma och fika hos henne. jag hade ju bakat blåbärskaka och köpt bullar. Men det var låst hos henne och hos syrran också. Vi kunde ta oss in i alla fall och sätta på kaffe. Sedan upptäckte vi att det fanns folk i butiken. När jag gick dit hittade jag min systerdotter som sa att mamma var där. Så då hade vi lokaliserat henne. Det blev fika i uterummet. Mn andra systerdotter hade utställning och försäljning av sina handgjorda smycken. Så vi gick dit och tittade. Jag köpte ett fint grönt armband av henne. Annars säljer hon på sin hemsida.
Allén fram till Tagels gård
 När vi skulle åka kom regnet, men det såg ljusare ut åt det håll vi skulle. Vi tänkte dra vidare till två andra lite nyare cacher på Tagels gård. Vi körde över Rydaholm och på vägen vräkte det ner regn. Det kändes som om jag körde genom ett vattenfall. Men det lugnade ner sig, när vi närmade oss Tagel.
Tagels gård
 Tagels gård är en fin gammal herrgård mellan Rydaholm och Moheda vid Rymmens strand. Den drivs av en stiftelse, som ska bevara den såsom den var när Adelheid von Smiterlöw bodde där. Förra året var jag där på en visning. Idag åkte vi bara förbi huset. Annars hade jag gärna besökt trädgården, men inte idag.
Mjölboden
 Husen verkar välbevarade och välskötta. Det såg så prydligt ut, när vi passerade. Vi stannade till för att fotografera några av byggnaderna.
Spännande byggnader...

... i fint skick
 Vägen fortsatte förbi herrgården till en gammal bok som kallas Systerboken. Det var den vi sökte för där finns en gömma.
Systerboken
I cachebeskrivningen får man veta varför den kallas så:
 "1871 gick de sju systrarna Rappe runt i parken. De var döttrar till den nyligen avlidne änkan till Wilhelm Rappe som hade ägt gården. De hittade en sjustammig bok som de lät rista in sina namn i, Ingeborg, Helfrid, Signild, Blenda, Göthilda, Estrid och Linnéa.
Boken beräknas vara 300 år gammal och 140 år efter inristningen står boken fortfarande kvar, lite ärrad av vädret. Det går fortfarande att tyda flickornas namn även om de idag har glidit isär."
Cachen var enkel att hitta. Jag hittade den innan de andra hunnit ur bilen. 
Fikaplats vid utsikten
 Den andra gömman på Tagel fanns vid en utsiktsplats. Vi fick gå en liten stig uppför en kulle. Sonen stannade kvar i bilen, men vi andra traskade iväg i duggregnet. Vi hittade också denna cache utan ansträngning. Den låg på marken. Det svåra var att öppna burken. med gemensamma ansträngningar lyckades vi trötta ut den så att den släppte sitt grepp och visade sitt innehåll. Båda gömmorna bestod av glasburkar. Den ena var visserligen lindad med eltejp, men det hade varit bättre med plastdito.
Utsikten var grå idag
 Idag var utsikten mest grå. Vi skymtade Rymmen långt borta i det grå töcknet. Annars var det en fin fikaplats med gamla bänkar och ett runt stenbord.
Tallskog...
 En gång i tiden kanske man höll sikten fri. Nu växte det nog igen på kullarna. Stigen hölls öppen i alla fall. Gräser var klippt ända upppå kullen.
...och bokskog
 Uppe på kullen växte det tallar, men längre ner var det bokskog med lite ekar och hasselbuskar. Här betades nog markerna så att de hölls öppna. Det var halt på träbroarna över de djupa dikena.
Tagels gård från baksidan
 Efter en kort promenad var vi tillbaka vid bilen och kunde fortsätta hemåt. Vi var nöjda med dagens skörd på 3 cacher av 4 möjliga. Det skulle bara vara en liten utflykt hade vi sagt. Vi åkte tillbaka genom allén, som gav vägen ett grönskande tak. Där under regnade knappt på bilrutan.
Allén ger vägen ett tak
När vi närmade oss Forsheda kom solen fram. Vi stannade vid affären och handlade till middagen. Men under kvällen har det kommit regnskurar. Det åskade lite i Kolvarp. Det ska visst fortsätta att regna. Så då får jag väl fortsätta städa arbetsrummet och organisera mina prylar.

1 kommentar:

  1. Vad många spännande platser det finns! Fint armband. Har skickat efter en del från Amanda i Bor ( Amandas smycken) men ser att här också finns möjlighet att hitta fina kul smycken via nätet. Tack för tipset!

    SvaraRadera