lördag 28 juli 2012

Längs Österån

 Vissa nätter sover jag inte så bra. Oftast för att det är alldeles för varmt. Det var det i natt. Menden största orsaken var att jag fått in en mygga, som trakasserade mig hela tiden. Den lät värre än tinnitus. Ibland trodde jag att den tystnat, men det ar bara tillfälligt. Till slut tog jag mitt lakan och gick ner. Där var det i alla fall svalare och myggfritt. Maken kunde inte heller sova, så han tittade på TV. Så kom det sig att jag tittade på Sommar med Ernst och andra repriser tidigt en lördagsmorgon. Maken åkte till jobbet och sonen och jag fick sköta oss själva.
 Framåt eftermiddagen tog jag med mig hunden och åkte en liten runda. Det finns många spännande ställen i trakterna runt omkring, som man kan besöka och lära sig mer om. Väster om Skillingaryd finns till exempel ett antal ställen där Åkers Hembygdsförening satt ut informationsskyltar vid olika ställen längs Österån. En lokal geocachare har samarbetat med dem och lagt ut gömmor vid de sju platserna.
 På skyltarna kan man läsa om kvarnar, stångjärnshammare och tidiga industrier. Jag tror maken hade gillat rundan. Om man ska få ut mer av upplevelsen, tror jag att man måste stanna och läsa på skyltarna och gå runt på platserna och se sig omkring. Då kan man lära sig mycket.
 Vi åkte förbi många mysiga ställen. En del var säkert sommarställen för danskar och tyskar, men det fanns visst också permanentboende tyskar här liksom svenskar förstås. Vid ett ställe trodde jag att jag mötte ett tyskt par geocachare. De stannade sin bil på samma ställe som jag, men de ville bara fråga efter någon person som skulle bo där. Tyvärr kunde jag inte hjälpa dem. 
 Österån måste vara en del av Storåns vattensystem. Storån har sina källor i de trakterna. Det finns också en del som heter Västerån. De rinner samman längre ner. Det kanske är då ån kallas Storån. För ca 15 år sedan gjorde vi ett projekt i klassen om Storån. Då åkte jag och pojkarna längs hela Storåns sträckning från Åker ner till Bolmen och fotograferade olika platser. Det var ett både roligt och intressant projekt.
 På skyltarna fanns information om varje plats och en karta. Där fanns också QR-koder som man kunde scanna med sin QR-läsare. Då länkades man till Platsr, som är en community där man kan berätta om platser och lägga upp bilder. Den drivs av Riksantikvarieämbetet. När vi var på FAD2011, lyssnade vi på en tjej därifrån som berättade om den. Det är bra att ny teknik kan användas för att sprida kunskap på det här sättet.
Gömmorna då? Jo, de var mycket enkla och lätthittade. Om man vill leta efter kluriga gömmor, är den här leden inte något bra alternativ. Men jag lärde mig mycket om trakterna och loggade samtidigt enkelt 7 cacher. D/T-nivån var satt till 1,5/1,5, men jag tycker nästan den kunde vara 1/1. Jag kan ändå rekommendera serien till andra geocachare.

När gömmorna var loggade, vände vi hemåt igen. Det blev totalt 8 burkar som vi hittade. Den första tog vi i Skillingaryd. På hemvägen började det regna lite smått. Sen övergick det i en störtskur. Jag såg knappt vägen så häftigt regnade det. Sen klarnade det upp igen. Men vid High Chaparall kom ett nytt skyfall. Ikväll har det åskat här hemma. Det kanske behövdes då det var ganska kvalmigt och klibbigt i luften. Svalorna flög lågt och fångade myggor. Jag hoppas jag slipper myggeländet den här natten.

2 kommentarer:

  1. Så snygga bilderna blir i storformat. Har för mycket i kanten för att det ska funka på min blogg. Men det går att ändra. Intressant att lära nytt.... det är det jag vill med geocaching... ja, det vet du väl nu. Blir det många på onsdag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi blir nog 7 som träffas på onsdag. Ser fram emot det.

      Radera