tisdag 7 april 2015

Gamla UFO:n och sprillans nya gömmor


Denna påsklovstisdag hittade jag en massa vitsippor. Det var inte här hemma utan på ett annat ställe, som jag ska berätta mer om längre fram. Men jag blev jätteglad av att se så många nästan helt utslagna.

Jag började annars dagen med lite tvättstugejobb. Det gick bra att tvätta men tumlaren ville inte starta. Startknappen glappar och jag lyckades inte få den att funka. Maken fixade den sen när han kom hem, men första maskinen fick jag hänga upp på tork i stora rummet. Efter lite fika och en hundrunda var det dags att packa ryggsäcken och geocachingväskan. Jag skulle in till frisören och sen tänkte jag fortsätta med en geocachingtur.


Det fanns en gömma kvar i Tånnö som jag inte loggat. Jag har passerat men inte stannat. Lite avskräckande var det väl att man skulle passera intill ett hus med en hundgård där det fanns hundar som skällde ut en. Jag tänkte att idag är det nog inte nån hemma som undrar varför hundarna skäller. De flesta jobbar ju en vanlig vardag. Jag parkerade bilen på vägkanten och gav mig upp på kullen. Jag tog en lite svårare väg upp så slapp jag hundgården, men det var mycket ris och risig granskog att ta sig igenom.


Gömman hette Stone of the gigant. Det fanns en ganska stor sten som enligt sägnen kastats av jätten i Hånger mot Tånnö kyrka. Fast han missade grovt. Jag missade i alla fall inte gömman. Burken lokaliserades och cachen kunde loggas utan problem.


Sen tog jag den lätta vägen tillbaka. Jag smög mig förbi hundgården. När jag passerat och var nästan ute vid vägen, vaknade den ena hunden till och började skälla på mig. Genast svarade den andra hunden och stämde in i kören. Jag fortsatte vidare mot bilen.


Det kom två nya gömmor i trakterna mellan Flåren och Vidöstern för ett tag sedan. Det fanns redan en multi som jag loggat tidigare. Sen kom en myst och en tradd på älgtemat. Jag fortsatte framåt och körde under motorvägen. Det var bara att följa de små grusvägarna in i okända trakter. Den närmaste gömman var Älgen Fredrik i Skogsvik. Det hade visst funnits en tam älg här som sedan gjorde succé på Skansen. Jag hittade den fina och barnvänliga gömman utan problem.


Sen fortsatte jag fram till Skogsvik som ligger vid Flårens västra strand. Där hade jag hoppats hitta en fikaplats, men alla platser såg så privata ut. Det var en hel del folk ute vid sina stugor och krattade i trädgården. Jag kände mig lite iakttagen och fortsatte mot nästa gömma i stället. På vägen passerade jag vägen mot Kättemad och påmindes om den fina promenaden dit.


Vid Tuvabo var det lugnt och skönt. Det fanns inga nyfikna grannar här. Först letade jag upp gömman som kallades Älgjakt i Tuvabo. Det var här i Tuvabo som den första älgen sköts i Tånnö. Hemma i Kolvarp var det min farfar som sköt den första älgen nån gång i början på förra århundradet. Numera är det mina bröder som håller traditionen vid liv.


Den fina skattkistan var inte svår att hitta, men den var låst och nyckeln hade älgarna hand om. Det fanns flera älgar i gömmans närhet. Jag hittade tre och alla hade nycklar men bara en skulle passa. Jag valde en av dem och provade. Plötsligt hade jag låset i handen utan att ha öppnat det. Det var fel nyckel men bygeln som låset satt i hade lossnat. Den var lite för klen tror jag. Jag kunde öppna skattkistan och logga cachen utan vidare. Det var nog inte meningen att det skulle vara så lätt, men jag har meddelat cacheägaren att det behövs lite reparation.


Nu var jag riktigt hungrig. Jag hittade en fin sten att ha som matbord. Den hade en duk av grön mossa. Där dukade jag upp min matsäck. Det var kaffe och äggmackor, som smakade underbart när man var hungrig som en varg.


Då var Tånnö rensat på cacher, men jag var pigg på att leta upp några andra gömmor. På förmiddagen kom det några alldeles nya gömmor i Ljungby. Det var någon som skulle introducera nybörjare i geocachingen och publicerat tre nya cacher för det tillfället. Någon FTF kunde jag inte räkna med, men det är alltid kul att logga nya burkar. Så jag fortsatte söderut.

Först åkte jag ut på E4:an men det var så mycket trafik där med lastbilar och andra fordon att jag valde att köra av vid Hallsjö kyrkoruin och fortsätta längs Riksettan i stället.


Innan jag gav mig på de nya gömmorna, hade jag ett UFO att klara av. I stick- och virkvärlden är ett UFO ett UnFinished Object, något som man inte gjort klart. Man skulle kunna använda samma term om denna gömman. Jag genomförde alla delstegen i letterboxen Flaskpost i slutet av november, men jag hittade aldrig slutgömman. Det kändes rätt retligt för jag hade traskat nästan en halvmil utan att kunna logga den. Lite senare träffade jag på CO när vi FTF-ade en gömma tillsammans. Då bekräftade han att jag nog varit på rätt plats. Jag hade förstås sparat uträkningarna och de fanns med i geocachingväskan idag. Efter mitt besök är det ingen som har försök sig på den, men idag lyckades jag hitta den utan några problem. Den stora lådan låg nästan synligt. Det kändes riktigt bra att kunna avsluta detta UFO som gäckade mig förut.


Det var vid den här gömman jag hittade alla vitsipporna. Därför kan jag inte avslöja riktigt var platsen finns. Om nån vecka eller två kommer det säkert att vara alldeles vitt på marken inte bara här utan på många ställen. Det är en härlig tid, vitsippstiden.


Hemma har vitsipporna inte kommit alls så långt. Jag plockade en liten bukett att ta med hem till maken. Vitsippan är hans favoritblomma. Han blev glad av buketten, kan jag berätta.


När UFO:t var avklarat, fortsatte jag mot de sprillans nya gömmorna. De fanns vid Lagavallen. När jag närmade mig den första och stannade bilen precis in till den lilla dungen, såg jag två unga tjejer som verkade leta med mobilerna i handen. Letar ni efter gömman, frågade jag, och det bekräftade de att de gjorde. De var lite blyga. De hade letat ett tag utan att hitta burken. Efter ytterligare fem minuters letande var de beredda att ge upp. De sa hejdå och lycka till till mig. Precis då fick jag syn på gömman och ropade till dem att den var där. Då stannade de och loggade Lagavallen #1 tillsammans med mig. De kallade sig Isabellan9357 och almanyberg och var ganska nya geocachare.


Tjejerna hade redan loggat de andra båda nya cacherna. De var inte så svåra, sa de. Jag körde fram och parkerade bilen intill Lagavallen. Sedan traskade jag längs gångvägen mot en bro över ett litet vattendrag. Där fanns Lagavallen #3.  Här var koordinaterna inte helt perfekta, men det fanns en ledtråd som hjälpte mig att hitta burken. Det var en ganska enkel gömma som kanske hade behövt en magnet.


Jag gick tillbaka mot bilen och passerade då fotbollsplanen där en del ungdomar tränade fotboll. Det såg allt lite kallt ut. Nu är jag inte alls intresserad av denna sport, men jag hörde hos frisören att idag börjar fotbollssäsongen. Det var visst match i Superettan ikväll. Det är inte något jag skulle reflektera över att besöka.

Den sista av de tre nya gömmorna fanns en liten bit bort så jag gick till fots mot Lagavallen #2. Här fanns en hel del mugglare. Då gäller det att se ut som om man vet precis vad man ska göra. Det var inte heller så svårt för här var koordinaterna bra och jag såg direkt vart jag skulle. Burken hittades uppe i ett träd. Jag petade ner den med en pinne, men jag kunde lätt få upp den igen när sträckte på mig lite. Jag hoppas den stannar kvar där även om det blåser lite.


Nu var det dags att dra sig hemåt. Inne i centrum finns ett antal multisar, bland annat en vid Ljungby runsten. Jag hittade en parkeringsplats och sen traskade jag uppför kullen där hundrastarna höll till med sina hundar. Jag hittade runstenen med tillhörande informationsskylt som gav mig de siffror jag behövde. Efter lite snabbräkning hade jag fått fram nya koordinater till en plats som verkade trolig för en gömma. Det var ganska nära så jag spatserade dit. På vägen mötte jag en yngling som hejade på mig. Det var ingen jag kände men han kanske kände igen mig eller tog mig för någon annan. Den lilla burken hittades utan problem och jag kunde logga trots att pappret var fuktigt. Detta blev den åttonde cachen för dagen och den fjärde typen av geocacher. Jag loggade fem traddar, en myst, en letterbox och en multi. Det var inget rekord men trevligt ändå med lite olika gömmor.

Sen åkte jag norrut via Lagan. Där stannade jag till vid ICA-affären och handlade lite mat. Sen blev det raka vägen hem över Vittaryd och Dannäs. Jag satte igång att laga kycklinggryta till oss. Maken kom hem från jobbet strax efter. Tyvärr verkar vår mikrovågsugn ha lagt av. Den var ganska gammal men bra att ha. Inget varar dock för evigt.

1 kommentar:

  1. Oj vad det finns mycket burkar att leta upo. Jag har ju massor av dina kvar bl.a. Kommer säkert att försöka hitta en del av dem under sommaren. Idag väntar kiropraktor och bank. Och lite hemarbete. Hörs i morgon. Anna-Lena

    SvaraRadera