tisdag 21 april 2015

Lunden i Bröttjestad


Förra veckan kom det en ny geocache bara 6,4 km västerut härifrån sett. Jag funderade på att åka även om resvägen skulle vara en bra bit längre p g a av vägarna inte följer fåglarnas sträckning. Då avstod jag och det visade sig att jag inte hade hunnit först dit i alla fall. Det fanns ju andra som hade kortare sträcka dit.


Idag var vädret fantastiskt fint. Solen sken med sommarvärme och man kunde slänga av sig den varma jackan. Efter jobbet och hundpromenaden tog jag en handlarrunda och geocachingtur. Då passade jag på att besöka Den skändade graven.


Bröttjestad ligger några kilometer söder om Bredaryd. Här har jag åkt förbi några gånger men inte har jag tänkt på att det finns en gravlund mitt bland de stora åkerfälten och gårdarna. Jag körde av och parkerade intill infoskylten.


Platsen har nog använts som gravfält sedan vikingatiden om inte längre. Redan då fanns en stormansgård här i närheten.


Gravarna fick vara i fred tills på 1800-talet. Då högg man ned ekarna och grävde potatiskällare i gravhögarna. Gravplundring förekom nog också. Senare undersöktes området och en del fynd gjordes. På 1950-talet restaurerade hembygdsföreningen gravlunden.


Här kan man gå omkring i stillheten under ekarnas skugga. Det finns många små gravkullar här och ganska många resta stenar.


På några ställen blommade vitsipporna i drivor. Jag undrade just om det skulle finnas några där. De vände sina blommor mot solen och njöt nog lika mycket som jag av värmen och solljuset.


Gömman var inte svår att hitta. Jag anade direkt var den fanns. En liten snigen hade fattat tycke för plastlådan och sög sig fast intill dekorationerna på utsidan.


Det gick en del bilar förbi ute på landsvägen, men under träden var rofyllt ändå. Jag nästna ångrade att jag inte tagit med mig lite fika, men jag hade fikat innan jag åkte. Efter en stund vände jag bilen tillbaka mot Bredaryd och Forsheda.


På hemvägen stannade till och placerade ut en av mina burkar igen. Rättare sagt. bytte jag ut en av mina burkar mot en Lock&lock som förhoppningsvis ska hålla vätan ute lite bättre. Loggboken har varit inne på torkning, men nu går det att logga gömman igen. A Lady´s handbag heter den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar