torsdag 2 april 2015

Stilla veckan - Skärtorsdag


Sista skoldagen innan ett tio dagar långt lov bjöd på omväxlande väder, ett riktigt aprilväder. Solen tittade fram en liten stund, men det fanns mörka moln på himlen. När jag åkte till skolan på morgonen var det minusgrader och några flingor dalade genom luften. Inga tranor syntes till. Ju närmare jag kom Forsheda desto tätare föll flingorna. Sen försvann de. På lunchen var det ändå hyfsat väder.


Sen kom snön tillbaka. Det blev till och med vitt på marken på skolgården. Då var det gott att sitta inomhus och lyssna på femmornas redovisning. De hade i läxa den här veckan att berätta om ett bra recept. Vi fick in många trevliga recept på cupcakes, smothies och andra läckerheter.


Igår berättade jag för dem om olika påsktraditioner i olika länder. När de hörde om Easter Parade i New York så ville de ha en egen parad. Vi kom överens om att alla som ville fick ha en påskhatt på sig idag. Jag lovade dela ut pris till de fyndigaste. Det blev många hattar av olika modell. Detta var vinnarhatten, som vann med motiveringen att det var en välarbetad modell med många inslag från påskens traditioner.


Andrapristagaren kombinerade på ett elegant sätt lammet och kycklingen, två djur som vi förknippar med påsken.


Precis när vi höll på att redovisa fick vi celebert besök. Hönan dök upp. Det brukar hon göra när vi går i skolan under påskveckan. Hon hade med sig sin korg och skrockade muntert när hon hälsade på oss.


Den här gången hade hon med sig en liten kyckling som praoelev. Hon satte sig för att vila lite. Eleverna blev förstås glada över besöket. Femmorna har mött henne förut, men det är några år sedan vi hade lov efter påsk.


Hönan lade förstås några ägg i klassrummet som vi fick ta emot. Vi sparade godiset till sista timmen. Vi hade annat att smaska på den här lektionen.


En av eleverna hade bakat vaniljhorn och bjöd alla i klassen på varsin kaka. De var jättegoda. En annan elev hade också med sig kakor, men han skulle dela ut sina sista timmen. Vi behövde ju inte äta upp allt på en gång.


Min sista lektion för dagen var jag resurs på SO-timman i femman. Halva klassen hade valt att skriva ett geografiprov den här dagen. Min kollega tog med dem till en annan sal. Jag tog hand om de som ville vänta till efter lovet. De fick repetera lite om Sveriges geografi. Här sitter tredjepristagaren med sin påskkreation.


Sista lektionen på torsdagar har jag planering. I vanliga fall jobbar vi i arbetslaget till halv fem, men idag kunde vi kompa ut lite tid så jag gick hem vid halv tre i stället. Jag åkte inte direkt hem utan in till stan för att handla lite som fattades och plocka upp karlkronasonen som kom hem. Han åkte med en kompis och precis när jag skulle svänga ut i rondellen vid Biltema så kom de från andra hållet. Innan vi handlade åt vi lite asiatisk lunchbuffé på Söderports restaurang. Sen åkte vi hem.

Hunden blev överlycklig när vi kom hem båda två. Katterna blev alldeles till sig och spann högljutt när sonen kom hem och klappade dem. Jag packade upp maten och städade snabbt klart det jag inte hann igår. Växjösonen var också på väg. Honom fick maken hämta när han kom från jobbet. Så nu är hela familjen på plats i Rannäs.


På skärtorsdagen brukar vi ha en ekumenisk samling som börjar i Missionskyrkan och slutar i Svenska kyrkan. Jag var inte riktigt klar och ville inte stressa för mycket så maken åkte själv dit. Han hade hand om ljudet. Våra tonåringar spelade ett drama. Efter samlingen i missionskyrkan gick alla i fackeltåg till nattvardsfirandet i Svenska kyrkan. Jag hade gärna varit med men man kan inte göra allt. Det finns fler samlingar i påskhelgen.

På nätet hittade jag en rolig liten film med legogubbar som berättar påskens budskap. Vi tittade på den på engelskalektionen. En av eleverna sa efteråt att musiken gjorde att man nästan ville gråta när det var som sorgligast. Men påskens budskap slutar inte i sorg utan i glädje.

Skärtorsdag då? Ja, det namnet kommer från ett gammalt ord som betyder ren. Ren och skär, säger vi ibland. Nu är det hög tid att rena sig inför helgen. Huset blev i alla fall rent.
GLAD PÅSK TILL ER ALLA!

1 kommentar:

  1. Lite mysigt före påsk firande...... Vi hade fotbollscup med 4-6 och 3an kollade film. Vet att F-2 också gjirde nåt kul, men fattade inte vad. Börjar med eng i femman efter lovet. Passar bra att visa legovideon då. Tack för tips... Åker till Fheda i morrn och går Ängarundan. J och M går också med. Har löst några av din gamla Fhedamystar. Få se om vi försöker hitta någon. Hörs fram på mitten av veckan. Ha en fortsatt bra påsk och njut av att ha familjen samlad. Anna-Lena

    SvaraRadera