fredag 3 april 2015

Stilla veckan - Långfredag


Förr brukade långfredagen verkligen vara lång. Då var det mycket som man bara inte gjorde den dagen. Man skulle vara stillsam och begrunda vad som hände Jesus på långfredagen. Idag är det inte så. Men dagen började ganska tidigt i alla fall för att vara mig. Efter frukost och liten hundrunda satte jag igång med dagens lunch. Svärfar skulle komma ut till oss på lunch. Då skulle pojkarna få träffa honom också. Takko blir alltid glad när han kommer. Han kommer nog ihåg att svärfar brukade rasta honom mitt på dagarna förr.


Det blev porterstek med sås, potatis och herrgårdsgrönsaker. Det var längesen jag gjorde en stek. Det tar lite tid, men mesta tiden sköter den sig själv. Såsen blev väldigt mustig och god.


Efterrätten hade jag förberett redan igår. Vaniljpannacottan fick stelna i kylskåpet över natten. Idag fixade jag passionsfruktgelén, Vid serveringen toppade jag med en gräddklick, några hallon och lite riven mörk choklad.


På eftermiddagen tog Takko och jag en liten promenad. Jag kikade efter vitsipporna som jag såg knoppar av för några dagar sedan. Idag hittade jag dem inte. De gömde sig för mig. Men det kom en stor humla och flög runt oss. Den satte sig på de torra eklöven och luftade vingarna. Det var årets första humla.


Blåsipporna blir bara fler och fler på kullen. De växer både i ruggar och lite utspridda. Här och där lyser det blått bland de bruna fjolårslöven. De får gärna sprida sig ännu mer. Till eftermiddagskaffet blev det sen äppelpaj med vaniljsås.


Det var kvällsmöte i Missionskyrkan. Maken hade hand om ljudet så han åkte lite tidigare. Dessutom skulle han stanna kvar tillsammans med tonåringarna. Det är ju fredag, deras dag. En av sönerna följde med mig. När vi åkte hem, såg vi ett stort städformat moln ligga ovanför skogen vid hosrisonten.Det såg ut att regna under det, men för övrigt sken solen och himlen var mestadels klar.


Solen gick ner när vi anlände till gårdsparkeringen. Den kastade sina  sista strålar mot dungen nedanför åkrarna. Det sora molnet höll till ännu längre söderut mot Torskinge.


Åt andra hållet hade fullmånen gått upp och hängde över trädtopparna. Det är ljust på kvällarna nu och ännu ljusare kommer det att bli. men det var inte så många grader över nollpunkten på temometern.

1 kommentar:

  1. Mums! Ser gott ut! Hemkommen från V-motrakten, ska jag försöka logga det som hittades idag. Tack för hjälp att färstå att vi var rätt på multin. Slutsteget på sista cachen var inte lätt... så det vi gav upp tanken att försöka finna några av dina lösta och avcheckade mystar. Återkommer! Hörs!

    SvaraRadera