måndag 2 juli 2012

Medvind 2012 del 1

Måndag kväll
 Då var jag tillbaka i civilisationen igen efter nästan en vecka på scoutläger. Ja, egentligen är ett scoutläger också civiliserat. Civilisation är något vi bygger tillsammans och det gör man rent bokstavligt på ett läger. Hur tänker jag berätta lite grand om här. För att inte trötta ut er kommer jag att skriva flera delar.

 Eftersom jag ville slippa all stress på tisdagen när lägret skulle börja, valde jag att åka redan på måndag kväll. Jag packade bilen och gav mig iväg vid sjutiden. Det blev ett litet stopp i Värnamo. Min cachingkompis Katrin var ute med TrollLigan och skulle försöka logga min multicache  på Tinas ö. Jag var ju bara tvungen att träffa dem och se hur det gick. Det gick alldeles utmärkt och det var roligt att träffa dem.

Sedan fortsatte jag mot Bjädesjö. Jag trodde inte det skulle bli någon cache loggad den kvällen, men det blev en på vägen. Jag kom på att det fanns en vid ett naturreservat mellan Sävsjö och Vetlanda. Kung Karls spira hette den. Några spiror såg jag inte och blött var där, men cachen hittades och kunde loggas.

Framme i Bjädesjö kollade jag över vår by och allt verkade vara kvar. Jag flyttade in i vårt stora tält. Sedan letade jag reda på några fotogenlyktor och åt en kvällsmacka. Det blev en liten promenad runt området innan jag kröp ner i sovsäcken.
Tisdag morgon
 Hela natten kom regnskurarna efter varandra. Det blåste rejält. Traktorerna var ute och körde ut flis på de lerigaste ställena. Men det gick bra att sova och jag frös inte alls. På morgonen torkade det upp i blåsten och så småningom kom solen fram. jag åt frukost utanför tältet och tog det lugnt.
 Vid halv tolv kom bussen med våra UV-scouter och ledare. Då hade jag fikat klart med bullar och saft. Sedan satte vi i gång att bygga vår by. Alla fick en sovplats i tälten och kunde blåsa upp sina luftmadrasser och bre ut sina sovsäckar. När öppnar kiosken, var nog första frågan.
Bybygge
 Alla hjälps åt att bygga byn. Vi har med oss allt material och det fanns ju redan på plats. Fem matbord byggde vi och satte upp presenningar som tak över. Nu fick vi använda våra knopar vi lärt oss, timmerstek, råbandsknop och dubbelt halvslag. Snart stod vår "matsal/samlingssal" klar.
Spis, diskbänk och dusch
 Det är många funktioner i ett hem som måste fungera även på ett läger. Hemma tar vi dem för givna, men här måste vi bygga dem själva. En spis med två hällar och ett avlastningsbord mellan dem kom också på plats. På bordet stod vår varmvattenberedare, en gammal mjölkaså med rör som ligger i eldstaden så att vattnet värms upp. Bredvid spisen har vi diskavdelningen med diskbänk och handfat. Under diskbänken fanns slaskgropen för diskvattnet. Lite senare under veckan byggdes en dusch med soluppvärmt vatten. Det mesta går att ordna även på läger.
 Vi hade sol medan vi byggde, men lagom till invigningen tornade molnen upp sig. Jag blev lite sen till invigningen och var kvar i byn när den skulle börja kl 20. Jag var på väg men tänkte bara besöka bajamajan först. Då plingade det till i mobilen. Det var en ny cache som släppts och den hette Medvind 2012. En av ledarna i en annan kår hade lagt ut den och den publicerades lagom till invigningen. Det var bara att skjuta upp besöket och rusa. Den var inte så svår att hitta och 8 minuter senare kunde jag logga den som FTF.
 Stora lägerbålsplatsen var vid en stor sluttning där en scen byggts upp med storbildsskärm så att alla kunde se. Lägret invigdes med mycket sång och många byrop. Hela storlägret är som tio vanliga små läger som i sin tur kanske har tio olika kårer. De tio smålägren kallades vindbyar och hade namn efter olika vindar på jorden. Vår vindby hette Sirocco. Några vindbyar hade gästande kårer från Royal Rangers, som är pingströrelsens scoutkårer. Efter invigningen var det dags för nattamat och sedan kvällsbestyren med aftonbön, tändning av kaminerna i tälten, tandborstning, toabesök och nattning i sovsäckarna.
Läget vaknar
Vi sov gott hela natten och kunde vakna till en ny skön lägerdag. Alla hjälps åt att fixa frukost en patrull  taget. Sedan väcker vi de andra. Efter frukostdisken blir det andra aktiviteter som projekt eller bibeldrama med samtal i patrullen. Vi hjälps också åt med olika sysslor som måste fungera. Här är några av dem:
Vi behöver ved till spisarna

Vi behöver vatten till matlagning och disk

Vi behöver hämta mat i mathuset

Samarbete är det som gäller
Lägerkiosken
  På ett läger måste det finnas en kiosk, tycker i alla fall scouterna. Med 4000 deltagare behövs en rejäl kiosk så att inte köerna blir för långa. Mycket glass säljs under en lägervecka. Det finns andra saker också som lägerkeps och tröjor, ficklampor och anteckningsböcker, godis och läsk.
Vattenprojekt
 Under onsdagen deltog alla patruller i ett projekt som man valt hemma. Vår patrull fick lära oss att hitta vatten och att rena det för att kunna överleva. Vi kokade vatten i en petflaska över öppen eld. Vi plockade blad, barr och kåda för att göra te av som vi kunde prova.
Rening av vatten
 Vi testade också ett kolfilter byggt i en petflaska. Det kan rena vatten till 200 gånger sin egen volym. Nu hoppas vi att vi slipper använda det vi lärt oss, men man vet inte vad som kan hända om man går vilse.
Tältliv
Vi bor i militärtält. Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på sina prylar, men det är nyttigt att träna på det. I de mindre runda tälten bor upp till 12 personer. I det stora tältet bor 18-20 personer. Det kan bli trångt och det är lätt att blanda saker. Jag sov vid ena ingången.

På torsdagen var det den stora Kulingdagen. Då skulle patrullerna ge sig ut på en spårning och lite andra aktiviteter, men jag tog ledigt från lägret efter morgonbestyren. Att leva så nära varann en hel vecka kan vara lite jobbigt. Ibland behöver jag vara för mig själv och det kan vara svårt på ett läger. Därför gav jag mig iväg på en geocachingtur den dagen. Men den turen tänker jag berätta om en annan gång.

Här finns ett inslag i SVT från lägret.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa, har ingen erfarenhet av läger i tält. Säkert jättenyttigt, man lär sig saker som man mäste lära av erfarenhet, inte bara teoretiskt. Om man får förmånen att bli en pigg pensionär, kanske det är dags för pensionärsläger.... fast inte på luftmadrass bara....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns en husvagnsparkering längst bort!

      Radera