torsdag 30 juli 2009
Blue Grass på Café Herrestad
tisdag 28 juli 2009
Landmärken
Så kommer man ut ur skogen och åkrarna kantar vägen i stället för skogen. Då står den där precis där vägen svänger. När jag ser den vet jag att det inte är långt kvar till samhället. Efter svängen passerar jag Kolabo och då kan jag se högstadieskolan.
Jag har sett tallen många gånger. I år tycker jag att den har färre barr på grenarna än den brukar. Jag hoppas att den inte håller på att dö. Den dagen den inte finns längre kommer jag säkert att sakna den. Den är ett riktigt landmärke på vägen mot Forsheda.
Ett landmärke kanske man oftast ser från havet. Det är visst ett uttryck inom sjöfarten. Men man kan också använda det på land tycker jag. Ett landmärke är en landformation eller en byggnad som syns från långt håll. Det är lätt att känna igen och kan bli en symbol för platsen. Många städer har berömda byggnader som utgör landmärken. Tänk bara på Turning Torso i Malmö.
Förr byggde man gärna sitt hus på en upphöjd plats. Då hade man fri sikt och kunde se om någon kom, fiende eller vän. Samtidigt är det svårt att dölja ett hus uppe på en ås eller ett berg. Det sa redan Jesus på sin tid. "Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen." (Matt 5:14-16)
Ofta tycker vi inte att vårt ljus är så stort. Vi kan inte så mycket och man vill ju inte förhäva sig eller skryta. Men även det minsta ljuset syns på långt håll om man inte döljer det. Därför behöver vi inte vara så blygsamma och förringa vår egen insats. Vi ska visa alla de goda gärningar vi gör. Inte för att vi ska bli ärade utan för att Gud ska bli ärad. Det kanske är där som skon klämmer. Vi vill gärna behålla berömmet själva. Visst är vi värda en eloge om vi gör något bra för någon annan. Men vi ska även dela med oss av äran till andra som medverkat och till Gud som hela tiden vakar över oss och ger oss så mycket gott.
Vi har så mycket att vara tacksamma för. Som en av mina bloggkompisar skrev i sin blogg, är vi prioriterade personer. Vi har många förmåner som andra människor bara kan drömma om. Vi har många saker. Det har jag märkt, när jag plockat upp och diskat alla mina köksprylar. En del har jag kastat för att de var utslitna och naggade i kanten. Andra har jag lagt i lådor som ska lämnas in på Erikshjälpen i Värnamo. Men det blev en hel del saker kvar i lådor och skafferi. Då har jag bara sorterat köksprylarna. Det finns massor av saker i alla de andra rummen också. Vi kan resa och se oss omkring. Vi har både frihet och råd att åka bort åtminstone en kortare tur. I sommar blir det inte mycket resande för vår del, om man inte räknar alla turer till IKEA och Media Markt. Vi kanske kan ta en liten motorcykeltur innan semestern är över.
Det känns rätt skönt när allt börjar falla på plats. Spisen fungerar. Jag kan baka igen. Imorgon kanske jag hinner baka en blåbärspaj till fikat. Vattnet är äntligen inkopplat så jag kan diska i min nya diskbänk. De flesta bänkskivorna är monterade. Nu väntar jag bara på elen så att diskmaskinen och belysningen kan fungera. Sen är det förstås en mängd mindre detaljer som också ska fixas. Som golvlister och socklar till exempel. Men de ska komma på plats de också så småningom. Nu njuter jag av det som är klart. Det blir så fint.
Foto: Inga M Johansson, Tallen X 3
fredag 24 juli 2009
"Jag äger"
Nu tror ni förstås att hela köket är färdigt, men så är det inte. Det fattas fortfarande en hel del detaljer, men jag försöker göra klart det som går. Man får återerövra köket en bit i taget. Idag har jag oljat in bänkskivor. Vi återanvänder en gammal skiva. Så den fick jag börja med att slipa. Tur man har en ladugård att vara i . Det dammar rejält när man slipar bort gamla fläckar och märken efter ovarsam hantering. Jag kanske inte lyckades helt, men det är nog bara jag som kan se det. Efter slipningen oljade jag alla skivorna. Nu ska de vila över natten precis som vi. Så kan vi skruva fast dem i morgon.
"Jag äger" kan man ibland höra från ungdomar idag. Eller är det något annat som "äger". "HV71 äger", sa mina elever i vintras. Vi som har lite fler år på nacken hänger inte alltid med i språkutvecklingen. Nog tycker jag att uttrycket är lite konstigt. Vad är det som jag/du/HV71 äger? Vi är vana vid att ordet äger följs av något mer. Men tydligen betyder ordet "äger" i det här uttrycket något helt annat. Om jag förstått det rätt används uttrycket "jag äger" för att hävda att man är bättre än andra på något sätt, har högre status eller rang. Samtidigt som man talar om sin egen förträfflighet, nedvärderar man alla andra. Underförstått "jag äger dig".
Jag har lite svårt för det här uttrycket. Jag skulle nog aldrig använda det själv. Det känns väldigt nedvärderande, materiellt och kapitalistiskt, på snudden till imperialistiskt. Om jag äger dig, är du då min slav? Jag trodde att slaveriet var avskaffat för länge sen. Motsatsen till "jag äger" verkar vara "du suger". Det uttrycket förstår jag lite bättre. Dåliga saker/händelse/relationer kan verkligen suga musten ur en.
Var kommer sådana här uttryck ifrån? Det verkar inte vara någon som vet hur användningen av just detta uttryck "jag äger" har uppstått. Någon trodde att det kom från en dålig översättning av ett amerikanskt uttryck "I own your ass". Det låter som en rimlig förklaring. Återigen ett nedsättande uttryck. Varifrån kommer det här behovet att ständigt hävda sig själv framför alla andra? Är det ett uttryck för dålig självkänsla? Om jag inte är någon, så är inte du det heller. Inte någon särskilt bra grund att bygga varken sin självkänsla eller sina relationer på.
Egentligen är det inte så viktigt att vara störst, bäst och vackrast. Jag blir inte en större människa om jag har många saker eller är bättre än andra människor. Det viktigaste är ändå att vara sig själv, att hitta sig själv. Som Jesus sa: "Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men får betala med att mista sig själv?" (Luk 9:25) Skippa g och e i "jag äger". Det räcker att säga "jag är". Jag vet vem jag är och jag är värdefull.
torsdag 23 juli 2009
Harry Potter och de stora valen
måndag 20 juli 2009
Etiketter
fredag 17 juli 2009
Svenska krusbär
onsdag 15 juli 2009
Min lilla köksvrå
måndag 13 juli 2009
Blå bär och gula kantareller
Kantarellerna gillade verkligen regnet som har kommit. I helgen plockade jag ett par liter. På vissa ställen lyste det gult, på andra fick jag leta lite. Det fanns nog andra som hade plockat där, men de missade en del. Jag frös inte två burkar att plocka fram till vintern när sonen kommer hem från Malmö. Det är bara han och jag som gillar svamp.
fredag 10 juli 2009
Rosor, massor av rosor!
Under tiden som jag varit bortkopplad har jag inte legat på latsidan. Jag har fortsatt min köksrenovering. Idag kom den sista tapetvåden upp och jag har målat taklisterna som maken ska få sätta upp imorgon. Vi har fått hem delar av köksskåpen, resten kommer om någon vecka. Det börjar arta sig och jag är så nöjd med resultatet hittills.
Jag är också nöjd med mitt trädgårdsarbete. Det blommar överallt och grönsakerna växer så det knakar. Det är så härligt att se. Nästan alla rosorna har slagit nu. En del blommar i överflöd, andra lite mer sparsmakat. Det är roligt att kunna plocka in stora buketter med rosor. Ibland glömmer jag att sätta in blommor på sommaren. Man är mest ute och ser blomprakten där. Nu har vädret varit lite kyligare och blötare. Då är man inne mer och kan behöva något vackert att titta på. Det kan ni också behöva. Här kommer en liten "film" med bilder på mina rosor.
Jag brukar ju jämföra oss människor med allt möjligt. Varför inte med rosor också! Vi människor kan faktiskt vara som rosor. En del blommar rikligt och gläder andra med sin skönhet. Andra visar inte sitt rätta jag om man inte kommer dem riktigt nära. Då kan vi känna deras underbara doft. Vissa har vassa taggar, som man kan sticka sig på. Någon har inga taggar alls. Jag antar att rosor har taggar för att inte bli uppätna av djuren. Det hjälper inte alltid. En del djur tuggar i sig ändå. Om man vill plocka de taggiga rosorna, får man vara försiktig. Människor kan vara taggiga ibland. Oftast är det nog för att försvara sig som man vänder taggarna utåt. Man får vara försiktig, när man närmar sig dem. Fast det gäller alla människor. Vi är alla sköra på olika sätt och behöver hanteras varsamt. Som Paulus skriver: "Tjäna varandra i kärlek". (Gal 5:13)
Visste ni att rosen inte bara är en symbol för kärlek. Den är också stillhetens och tystnadens symbol, har jag lärt mig. Därför skrev jag en gång den här dikten.
I rosenträdgården
Gud har en underbar trädgård.
Där växer det rosor,
röda och gula,
vita och rosa.
De doftar underbart
och doften ger mig ro.
I stillhetens trädgård,
i tystnadens trädgård
där finner jag Gud.
Där går han bland rosorna
och han ler
mot mig.
Foto: Inga M Johansson, Rosor
tisdag 7 juli 2009
Nedskärningar
Efter lite research kom vi fram till att det var efter blomningen man skulle klippa ner rhododendron. Man borde kunna ta en hel del. Vid skolan har man klippt ner dem till några få decimeters höjd och de har tagit ny fart med många nya skott. Med sågen i handen satte vi igång att kapa grenar. Det blev en stor hög på gräsmattan och kvar nedanför fönstren några kala grenar. Lite oroliga blev vi när vi såg resultatet av vår framfart. De tar sig nog, sa vi till varann. Annars får vi gräva upp dem och sätta nya buskar. Det här inlägget handlar alltså inte om nedskärningar av ekonomisk art, om ni nu trodde det.
När de stora buskarna försvann, såg man plötsligt allt annat som växte under dem och bakom dem. Det var inte bara sådant som jag planterat, om man säger så. Våtarv, kvickrot, revsmörblommor och en och annat maskros hade hittat sin fristad där. Men inte nu längre. Fram med handkrattan. Här gäller det att rensa bort det oönskade och att pyssla om det önskade. Fingerborgsblommorna och stormhatten, magnolian och jätteramsen, alla fick de lite bättre plats att breda ut sig på. Det fanns många småplantor av fingerborgsblommor som aldrig kunde blomma i skuggan av buskarna. Nu får de chansen. Dessutom kunde jag plantera ut lite fler växter.
Det finns roliga namn på en del gamla växter. När min mamma var här berättade hon att hennes farmor kallade stormhatten för ”rackarhattar”. En tant i min hemby brukade säga ”kopattar” om jätteramsen, en ganska träffande beskrivning. Folk hade humor förr när de namngav växter. Det skulle inte skada med fler roliga namn på växter idag.
En del människor är som våra stora rhododendronbuskar. De har varit länge på samma plats och brett ut sig. Kanske tar de så stor plats att andra människor i deras omgivning inte får blomma ut. Jag har varit ganska länge på min arbetsplats. Jag hoppas att jag inte tar för stor plats utan att jag kan ge andra plats så att de kan får blomma ut. Det vore hemskt om jag skulle kväva andra eller hålla dem tillbaka. Då behöver jag en beskärning.
Jesus berättar i Johannesevangeliet kapitel 15 en liknelse om vinstocken och hur vinodlaren beskär den för att den ska bära mer frukt. Om en gren inte ger någon frukt, skär han bort den. Han säger också att han är vinstocken och vi är grenarna. Han vill att vi ska bära frukt men vi kan inte bära frukt om vi inte är kvar hos honom. Vad menar han när han säger att vi ska bära frukt? Jag tror att han menar att vi ska ge kärlek till alla. Han talar om Guds kärlek i versarna efter. Dessutom kan vi läsa om andens frukt: ” Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning.” (Gal 5:22) Jag tror att kärleken står först därför att den är viktigast. Om man älskar, kommer mycket av det andra på köpet. Men visst behöver man tänka på att visa lite mer ödmjukhet, tålamod och självbehärskning ibland.