Jag läser gärna tjocka böcker. Då varar de länge. En favoritgenre är fantasy. C S Lewis och Tolkien hör förstås till de författare jag läst flera gånger både på svenska och engelska. Narniaserien läste jag för mina barn när de var yngre. Kanske därför som båda pojkarna också gillar fantasy.
Alla gillar vi Harry Potter. Vi brukade slåss om böckerna när de kom ut. Eftersom jag betalade, brukade jag få läsa dem först. Men så fort jag lade ifrån mig boken, brukade någon vara framme och lägga beslag på den. Till och med maken har läst några av dem. Annars väntar han tills filmerna kommer. Idag var vi i Jönköping och tittade på Harry Potter och halvblodsprinsen.
Egentligen handlar oftast de flesta berättelser om i stort sett samma sak. Det är sättet att berätta som kan skilja, liksom tid och miljö. Det kanske inte är så konstigt för det handlar för det mesta om frågor som alla människor ställer sig. Det handlar om kampen mellan ont och gott både ute i världen omkring och inuti oss själva, om relationer människor emellan (ibland förklädda till andra varelser), om liv och död, hat och kärlek. Kort sagt, det handlar om oss själva.
Även den ondaste av dem alla i Harry Potters trollkarlsvärld började som en ovanlig men oskyldig liten pojke. Men han gjorde ett antal felaktiga val, som ledde till katastrof och mångas undergång. Som professor Dumbledore säger till Harry i en av de andra böckerna: "It´s our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities." (ur Harry Potter and the Chamber of Secrets av J K Rowling) Den tanken är gammal. I bibeln läser vi om hur ondskan kom in människornas liv genom Adam och Evas val att lita på ormen. Men vi kan också läsa om hur det började långt tidigare. Det var Lucifers val att sätta sig upp mot Gud som gjorde honom till djävulen. Allt sedan dess har alla människor kämpat med frågan om det onda. Det finns mycket ondska omkring oss, men det finns också en potential för ondska i alla människor precis som det finns en potential för godhet. Det är våra val som avgör vad vi blir. Vi måste alltid välja sida. Här fungerar inte neutralitet.
Vi gör många val i livet. Varenda dag gör vi hundratals val. En del val påverkar hela vår framtid, andra avgör bara mindre delar av livet. En del val ångrar vi och ibland kan vi radera och göra ett omval. Men det finns också val som vi inte kan göra ogjorda. Vi kan bara minimera skadorna och försöka gå vidare. Vi får leva med de val vi har gjort. Harry Potter gör också sina val, ibland goda val, ibland mindre bra. Harry och hans vänner är nu tonåringar. De brottas som andra tonåringar med många frågor och många val, inte minst att välja den rätta. Kärleken innebär ju också ett val.
Det som gör den senaste filmen sevärd är att den också handlar om tillit och förtroende. Dumbledore ber Harry att lita på honom vad som än händer. Båda har ett stort förtroende för varandra. När det gäller några av de andra personerna, delar de inte varandras åsikter. Harry misstror bland annat en av dem som Dumbledore litar på. Båda får se att skenet kan bedra. En av dem som Harry misstror, visar sig inte vara så ond som han vill verka. När det gäller kan han inte utföra sitt onda uppdrag. Dumbledore däremot får uppleva att den han litat på till sist avslöjar sig som ondskans hantlangare. Att helt och fullt lita på någon kan kosta oss mycket. Det kan till och med kosta oss livet. Men det kan också vara det som får oss att överleva. Inte ens den store Dumbledore klarade av att bekämpa ondskan på egen hand. Det är väl det som filmen också förmedlar. Tillsammans kan vi besegra det onda. Historien är ju inte slut än. Det finns ett par böcker till som också kommer som filmer vad det lider.
Det berättas att J K Rowling skrev sista kapitlet om Harry Potter långt innan hon kom till den sista boken. Hon lär ha låst in manuskriptet i ett kassaskåp. Det kan ju vara sant, men det kan också vara ett sätt att skapa spänning och förväntan hos läsarna. Hur kommer allting att sluta? Vi vill nog gärna veta. Det är därför vi ibland sträckläser böcker. Några kanske till och med tjuvkikar på de sista sidorna. I slutet av bibeln finns en bok som handlar om slutet på kampen mellan det onda och det goda, Uppenbarelseboken. Den är mer spännande än någon fantasybok, men inte alltid så lätt att förstå. När det gäller framtiden, tror jag, att det är bäst för oss att inte veta vad som ska hända. Det kanske inte är meningen att vi ska förstå allt. Då finns ju lite spänning kvar, när vi väl upplever det. Jag har aldrig känt något behov av att veta eller förstå alla detaljer. För mig räcker det att veta att det goda kommer att segra. Det goda har egentligen redan segrat. Mot verklig godhet har ondskan ingen chans.
Foto: Inga M Johansson, Biobiljett och På biografen
Jag har bara sett någon av Harry Potterfilmerna, fanatsy är inte ett stort intresse hos mig. Men ibland kan jag känna att det hade varit bra om jag varit lite mer insatt i Harrys värld, särskilt när man diskuterar böcker med elever i tonåren. Men bibeln har jag läst, inte hela men väl delar av den, och visst är det spännande böcker i den. Där kan man läsa om kärlek, på olika nivåer, och hur makt och hat kan förändra människor. Vi kommer alltid till eftertanke när vi läser om sådant som man kan anpassa till vårt liv. Och eftertanke behövs i denna värld, med allt som sker runt omkring oss.
SvaraRaderaKul att kunna göra en sådan sak ihop hela familjen.
Vi hoppar nog Växjö idag, det är inte väder för att njuta av en mc-tur.