torsdag 30 april 2009
Hurra för våren! (och de andra årstiderna)
tisdag 28 april 2009
Trädkramare
När vi flyttade hit till Rannäs för drygt 17 år sedan, fanns det en stor lönn mitt i trädgården. Den stod där som ett vårdträd, planterat av någon för länge sedan. Den var kanske inte så vacker, men den var älskat av många. Jag älskade att sitta under lönnen på somrarna, när solen gassade och det blev för varmt att jobba i solen. Grenverket silade solljuset lagom mycket. Där brukade jag sitta och läsa en bra bok.
Det var fler som älskade lönnen. Bin och andra insekter älskade lönnens blommor. Vid den här tiden på året brukade det surra av liv i trädkronan. Ett tag senare kunde man se alla lönnäsorna som spreds ut över trädgården. En del grodde i mina rabatter. Fåglar och ekorrar brukade också tycka om den gamla lönnen. Där fann de mat och skydd.
Idag finns den inte mer - lönnen. Den blev dålig och vi riskerade att den skulla falla av sig själv vid en höststorm. Därför sågade vi ner den och nu finns bara en stubbe kvar. Det kändes inte bra, men förr eller senare måste det ske. Som tur är har vi fler stora träd runt gården, lönnar, ekar och en stor ask. Vi har planterat ett nytt träd i närheten av stubben. Det blev inte en lönn, men ett körsbärsträd.
Jag har alltid gillat träden. Det är kanske därför jag älskar att gå i skogen. Träd är så majestätiska. De skapar bra livsbetingelser för så många individer. De ger oss frukter och nötter att äta, skugga under lövverket, virke till hus och möbler, ved för värme, syre för våra lungor och mycket mer. De är viktiga för vår och andra varelsers överlevnad. Krama ett träd och känn att du hör hemma här.
Träden växer i många år på samma plats djupt rotade i myllan. De påminner mig om att växande tar tid. De sträcker sina löv upp mot solen. De talar om för mig att jag också behöver vara både djupt rotad i livet och sträcka mig upp mot ljuset. Det är bara då jag kan klara stormarna i livet och växa som människa. "Ni har lärt känna herren Kristus Jesus, lev då i honom, med rot och grund i honom, allt fastare i den tro som ni har undervisats i, och låt er tacksamhet överflöda." (Kol 2:6-7)
Den gamla eken
Den gamla eken lyfter sin krona mot solen.
Löven sjuder av liv.
Den sträcker sina rötter mot vattnet.
Stammen sjuder av liv.
Lika mycket rotad i solen som i jorden
står den där och sjuder av liv,
den gamla eken.
Båda rotsystemen har samma uppgift -
att täcka en så stor kontaktyta som möjligt
mot livets källor,
vattnet och solen.
Var har jag mina källor till liv?
Hur ser mina kontaktytor ut?
Du, Gud, är livets källa.
Du är grunden för allt.
Du omsluter mig på alla sidor.
Din kontaktyta mot mig är total.
Ef 3:16-21
Foto: Inga M Johansson
måndag 27 april 2009
Damen vid dammen
söndag 26 april 2009
Surr i lönnen och plask i dammen
Våren är verkligen underbar. Det är så härligt med alla vackra blommor och alla fåglar som sjunger sin bästa visa för oss. Ja, jag vet att det egentligen inte är för mig de sjunger, men jag kan väl få låtsas att det är så. Ikväll satt jag vid mitt skrivbord och tittade ut mot vår lilla trädgårdsdamm. Då fick jag se ett gäng starar som kom för att bada. De plaskade och skvätte omkring sig. Sedan flög de upp i äppelträdet och skakade av sig vattnet. På andra sidan huset blommar lönnarna. Man kan på långt håll höra hur det surrar av insekter i dem. Kolla in mina blombilder från den här våren i videon.
Den här helgen har jag varit på hajk med våra uv-scouter på Lövö, som ligger i Store Mosse nationalpark. Det är en underbar plats. Vädret visade sin bästa sida. Hajken avslutades med en hajkgudstjänst. Vi fick inviga ett antal nya scouter och dela ut märken till många medan de stolta föräldrarna tittade på.
I gudstjänsten spelade vi upp ett drama, som handlade om att Gud vill ha kontakt med oss. En av ledarna agerade Gud och en annan spelade en tjej som verkligen vaknat på fel sida. Hon kunde först inte se allt som Gud gjorde för att glädja henne. Han lät solen skina, ställde fram blommor och skickade brev. Han till och med ringde till henne. Till slut förstod hon att Gud ville ha kontakt med henne och att han älskade henne. Efter dramat ficka alla gå en bibelpromenad. Jag hade satt upp bilder och bibelord, som man fick läsa och ta till sig. Ett av bibelorden var:
"Den som kommer till mig skall jag inte visa bort." (Joh 6:37)
Ingen vill bli avvisad. Det är kanske därför som många människor drar sig för att ta kontakt med Gud. Tänk om man bli avvisad. Men Gud är inte sådan. Han tar emot oss med öppna armar.
Foto: Inga M Johansson
onsdag 22 april 2009
Vårens doldis
Stefan Edman tillägnar nagelörten ett helt kapitel i sin bok "Förundran - tankar om vår stund på jorden". Han skriver att han får livslust av den. Den påminner oss om att skapelsen ständigt pågår, att oordning blir till ordning. Han har så många underfundiga och bra formuleringar om livet och naturen i sina böcker. Jag läser dem gärna. I samma bok hämtar jag också en liten dikt om nagelörten skriven av Jan Ränkedal.
Nagelörten
nagelhög
rullar ut en vit korthårsmatta
och låter solen trampa på
Livet kräver att få finnas
även i det minsta
Vi dömer alltför ofta efter det yttre. Det som ser oansenligt och ringa ut, dömer vi ofta ut som onödigt och oväsentligt. Det gäller inte bara växter utan också människor. Vi missar ofta tillfällen att lära känna fantastiska människor därför att vi inte vill ta oss tid att se bakom det yttre. Vi bländas ofta av de som är vackra eller de som låter mycket. Men det är inte alltid att de som är vackra utanpå också är det inuti eller att de som låter mycket och gärna också låter vackert. Om ni inte har varit inne på You tube och tittat på Susan Boyles framträdande i Britain´s got talent, måste ni göra det. Hon överraskade verkligen både juryn och publiken. De hade dömt ut henne innan hon öppnade munnen för att sjunga, men de fick ändra uppfattning.
När Jesus och hans lärjungar var ute på vandring, började lärjungarna bråka om vem som var störst av dem. Det känner vi ju igen från våra "lärjungar" i dagens skola. Det ligger nog i vår natur att vilja vara störst, bäst och vackrast. Jesus frågade dem vad de talade om, men då sa de inget. De kände väl på sig att Jesus inte skulle gilla det. Då satte sig Jesus ner, ropade på dem och sa: "Om någon vill vara dem främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare." Sedan ställde han ett barn framför dem, la armen om det och sa: "Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig." (Luk 9:33-37) Det kan vara nyttigt att bli påmind någon gång ibland om att det inte alltid är de stöddigaste som vinner i längden. Det är väl bra att vara frimodig och ta för sig, men om man saknar ödmjukhet förlorar man mest själv.
tisdag 21 april 2009
Rutigt
Brukar du helst skriva på rutigt papper eller linjerat? Du kanske hellre vill ha blankt papper utan några ränder alls. Förr använde jag gärna rutigt papper. Det kanske är matematikern i mig som föredrar rutorna, eller korsordslösaren. Jag gillar korsord om de inte är för lätta och inte för svåra. När man löst en hel del korsord av en konstruktör, lär man sig hur han eller hon tänker. Då kan det bli lite tjatigt med ord som ständigt återkommer med samma gamla ledtrådar. Då kan det vara roligt att byta korsordstidning. Jag tycker också om sudoku och det gör en del av mina elever också. Fast ännu roligare tycker jag att kakuro är. Aftonbladet har alla varianter i sin korsordsbilaga på måndagar. Den brukar följa med hem från affären.
Ibland brukar jag säga att jag är rutig i huvudet. Jag vill gärna ha struktur och ordning och letar ständigt efter vilket system som råder i olika situationer. Det kan vara hur man organiserar sina besticklådor eller hur man hänger in sina kläder i garderoben till hur en skola är organiserad eller en text disponerad. Det viktiga är kanske inte att det är ett visst system utan att det finns ett system. Jag har ibland lite svårt att hitta saker, när någon annan plockat ur diskmaskinen. Då kan min ordning i lådor och skåp ha rubbats. Kaoset brer ut sig.
En del organisationer är så oerhört strukturerade och kanske hierarkiskt uppbyggda att det inte finns utrymme för spotanitet och improvisation. Saker måste alltid göras på ett visst sätt. "Så har vi alltid gjort." Det har jag lite svårt för. Jag gillar förändringar bara det finns en mening med dem. I andra organisationer kan det finnas för lite struktur. Man kanske inte har kommit överens om något tillsammans. Var och en gör på sitt sätt. Det blir också oerhört jobbigt. Man vet aldrig vad som gäller. Att organisera bra handlar inte bara om struktur och ordning. Det handlar också om att samarbeta bra.
Det finns ett uttryck som säger att "kaos är granne med Gud". Jag har alltid uppfattat det som att Gud är ordningens gud. Det var Gud som bringade ordning i kaoset. Ibland kan det råda kaos i våra liv, men på något sätt ger gudsmötet ett inre lugn och ro för själen. Den trygghet som finns i Guds kärlek och omsorg ger frid och glädje. Ingmar Johansson har skrivit en sång som jag tycker mycket om. Den finns med i den nya psalmboken.
"Friheten sträcker ut sin hand. Nej, kärleken tvingar ingen till sig. Du är nu fri att säga ja eller nej till detta något som kallar på dig. Se hur gudsvinden bär, hur den lyfter just här. Du får komma precis som du är.
Vägen den börjar där du står, så är det att vara född av Anden. Glädjen du känner är en gåva, en hälsning från en okänd som ville ditt liv. Se hur gudsvinden bär, hur allt vänder just här. Du är älskad precis som du är.
Inget är här förutbestämt. Nej, livet har lagt i dina händer. Myndigförklarad, allt är möjligt, i Andens rike finns inga hopplösa fall. Se hur gudsvinden bär, hur allt stiger just här. Du är väntad precis som du är.
Kommer du tidigt eller sent, till nåden finns inga åldersgränser. Döden är till och med besegrad, ja, även där finns tillitens famn om du vill. Se hur gudsvinden bär, hur den värmer just här. Du får komma precis som du är.
Vad som än händer på din färd, där vandrar uppståndelsen emot dig. Inget kan skilja dig, nej, ingen kan röva bort den kärlek som åtrår ditt "Ja". Se hur gudsvinden bär, hur allt händer just här. Du är älskad precis som du är."
Foto: Inga M Johansson
söndag 19 april 2009
Julros och magnolia
Så har vi förstås vår kära gamla vitsippa. Den börjar klä in ängar och backar i vitt nu. Om det blir lite varmare och soligare, kommer det att lysa vitt som snödrivor överallt. Vitsippan är makens favoritblomma och jag förstår honom. På några ställen i hagarna runt vår gård finns det vitsippor som är nästan rosaröda eller lila. De brukar återkomma varje år på samma ställe.
lördag 18 april 2009
After work
torsdag 16 april 2009
Imago
onsdag 15 april 2009
Upptäckarglädje
Idag var det många av mina elever i sexan som drabbades av upptäckarglädje. Vi jobbade med kvadrattal, kvadratrötter och Pythagoras sats på mattelektionen. Visst fanns det de som till en början sa att de inte fattade ett smack. Men det var flera som kastade sig över uppgifterna. En tjej ville inte ta rast. Hon ville sitta inne på rasten och lösa problem med Pythagoras sats. Hon hör till de duktiga eleverna i klassen, som vi ibland har så svårt att hinna med. Det är eleverna i svårigheter som vi med rätta ger mycket hjälp. Men de duktiga behöver också något att bita i. För det mesta ger vi kanske dem lite svårare uppgifter i några häften eller böcker, men de behöver också genomgångar och samtal med en pedagog som kan utmana dem och hjälpa dem vidare i sina tankar. Hur gick det då med dem som inte fattade ett smack? Jo, de jobbade med uppgifterna och jag rusade som vanligt runt och hjälpte så många som jag hann med. Det var ganska många "aha" så idag var det roligt att vara mattelärare.
Finns det då något nytt i en gammal mossig bok som bibeln? Ja, jag upptäcker ständigt nya saker. Det har förstås funnits där hela tiden, men jag har inte sett det förut. I Johannesevangeliet hittar vi Nikodemus, en lärd man som tillhörde de ledande judarna. Han fattade ingenting, när Jesus sa att han måste bli född på nytt. Hur ska det gå till, undrade han. Man kan ju inte komma in mammas livmoder igen. Jesus använder här ett dubbeltydigt uttryck. "Född på nytt" kan också översättas "född uppifrån" dvs. född av Gud. Han ville säga att det inte räcker att födas till den här världen. Vi behöver också födas in i himmelriket. Ingen av oss har valt att bli födda till den här världen. En dag hamnade vi här och det fanns människor som tog hand om oss. Men när det gäller att födas in i himmelriket så har vi ett val. Vi kan välja att bli födda på nytt. Det har inget med reinkarnation att göra. Den som lever i himmelriket lever det parallellt med livet i den här världen. Vi är barn av två världar och det finns så mycket att utforska och upptäcka i båda.
"Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." (Joh 3:3)
tisdag 14 april 2009
Tillbakablick
Att blicka bakåt är nödvändigt ibland. Annars är man dömd att göra samma misstag om och om igen. Jag har läst om några gamla romaner som jag hade i min bokhylla. En del människor kan ju bara läsa en bok en gång. De kan inte läsa om den för de vet ju redan hur den slutar. Men det tycker jag inte gör något. Ibland hinner man glömma en del. Men även om man kommer ihåg upplösningen, så finns det så många andra deltaljer och vinklingar som man kan upptäcka, när man återanvänder en bok.
Tänk bara på bibeln. Den kan jag läsa hur många gånger som helst. Det finns alltid nya saker att upptäcka. Ibland har jag läst den från pärm till pärm. Men oftast läser man vissa delar mer än andra. Det finns en del tråkiga kapitel med släkttavlor och långa uppräkningar. Men det finns andra kapitel som är helt underbara att läsa. Just nu läser jag Johannesevangeliet, en av mina favoriter. Johannes skriver om Ordet, Logos på grekiska, så här: "I Ordet var liv, och livet var människornas ljus." (Joh 1:4) Han använder Ordet som ett namn på Jesus. Jesus är Ordet, som kom från Gud och avslöjade vem Gud är. Han fortsätter: "Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom. Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn." (Joh 1:11-12) Man kan läsa orden i en bok på olika sätt. Om de ska påverka oss på ett positivt sätt, ge oss liv, måste vi ta emot dem. Orden är lite som frön, som myllas ner i våra rabatter. Det finns liv i dem så att de kan gro och växa. Då kan de bli till stora träd, om de får rätt livsbetingelser.
Det är ganska många ord som hoppar ur munnen på mig varje dag. Jag önskar att de också kunde få vara frön, som kan myllas ner i andra människors inre och växa till stora, livgivande tankar. Men alla mina ord är inte livgivande. En del borde aldrig lämnat min mun. Förhoppningsvis börjar de aldrig gro hos någon annan. Ord kan både skada och hela, sänka och lyfta. Ibland blir vi trötta på ord, och ändå fortsätter vi att prata med varann. Jag tror inte det är orden i sig vi är trötta på. Det är de tomma orden vi tröttnat på. Meningsfulla ord kan vi ständigt återvända till.
Nu sätter vi punkt efter orden för den här gången.
måndag 13 april 2009
Annandagsfunderingar
Annars har den här dagen varit skön. Lagom mycket av avkoppling och arbete. Jag har gått mina skogspromenader med hunden och plockat fram mina dahliaknölar och fuchsior ur potatiskällaren. Ja, jag har en sådan under huset. Sen satt jag en stund på bänken utanför och läste. Vi tog en kopp kaffe och lyssnade på porlet från vattenfallet vid dammen. Jag tror att min röda näckros har klarat vintern. Jag kan se några blad på bottnen av dammen.
Äldste sonen tog bussen ner till Skåne idag. Det är roligt när han kommer hem. Men nu återgår allt till vardagen igen. Han fortsätter att plugga i Lund och jag både jobbar och pluggar. Vi får pratas vid i telefonen i stället.
söndag 12 april 2009
Vilken uppståndelse!!!
lördag 11 april 2009
Mellandagstankar
Blåsipporna är helt underbara nu. Man ser dem inte från trädgården. Men om man tar några steg upp på kullen norr om vår tomt, lyser de som blå fläckar bland fjolårslöven. Om man böjer sig ner och studerar dem, ser man att de är små skönheter. Jag hittade några bladrosetter av gullvivorna också. Först var jag rädd att de försvunnit, men de kommer så småningom. för några år sedan, när vi grävde ner rör i trädgården, råkade min man och grävmaskinisten lägga jättestora stenar rakt på gullvivstället. Gissa om jag blev arg. Men det finns fortfarande några kvar och de har hittills blivit fler varje år.
fredag 10 april 2009
Långa fredag
Långfredagens budskap har däremot inte förändrats. Ikväll hörde jag en bra predikan om Jesus sju ord på korset. För ett tag sedan kunde man läsa på löpsedlarna "Hans sista ord till sina vänner". Då handlade det om Jarl Alfredius. Men samma rubrik kunde sättas på dagens predikan.
Det finns så mycket positivt i de sju orden. Det kanske man inte förväntar sig från en som hängts upp på ett kors för att dö. Allra först ber Jesus för sina bödlar och alla andra som hånat honom. Han ber Gud förlåta dem. Han ger dessutom en av rövarna som korsfästs bredvid honom förlåtelse och tillträde till paradiset. Han visar omsorg om sin mamma Maria, när han ber en av lärjungarna, Johannes, ta hand om henne. Några av orden uttrycker en stor smärta och övergivenhet. Samtidigt finns det ett hopp och en stark tillit till Gud.
Det sista som Jesus yttrar är "Fader, i dina händer lämnar jag min ande." Det är ett citat från psaltaren som varje jude uttalade varje kväll innan han somnade, alltså ett slags aftonbön. Det finns en trygghet i de ord man lärt sig att be som liten. Om man frågar, så är det många människor som säger att de ber aftonbön åtminstone då och då. Det gör jag också. För det mesta ber jag med egna ord. Men om de egna orden inte vill komma, kan böner som någon annan skrivit vara bra. En bön, som jag ofta ber, är den som vi använder som scoutbön bland UV-scouterna. Den är skriven av Margareta Melin.
Gud, min Fader, du är nära
Vart jag går så är du med
Utav dig vill jag få lära
Sanning, rättvisa och fred
Tack för livet som du ger mig
Rymd och skogar, jord och hav
Gör mig sådan du vill ha mig
Använd mig varenda dag
torsdag 9 april 2009
Skärtorsdag
Ikväll har jag varit på en ekumenisk samling i Forsheda. Vi började i Missionskyrkan där några ungdomar dramatiserade händelserna i Getsemane. Vi fick sjunga och lyssna till sånger. Sedan samlades vi utanför och tände våra facklor för ett fackeltåg. På vägen stannade vi till i en backe för att sjunga en sång om korset och lyssna till en bibeltext. Därefter fortsatte vi till Svenska kyrkan. Där firade vi nattvard tillsammans. Det är andra året som vi i Missionskyrkan firar skärtorsdagen tillsammans med Svenska kyrkan. För mig var det en speciell upplevelse.
Man kan uppleva nattvarden på så många olika sätt. För en del är den mest förknippad med allvar och fasta ritualer. Den kan verka skrämmande och mystisk. För andra är det en underbar stund att fira nattvard, eller som man säger ibland, Herrens heliga måltid. För mig handlar nattvarden om delaktighet och gemenskap. Vi blir alla delaktiga av det stora som skedde för längesen. Det är något vi gör tillsammans. Man firar inte nattvard för sig själv.
Det finns så många olika dimensioner i nattvarden. Jag upptäcker hela tiden nya saker som jag inte tänkt på tidigare. Det är väl det som är det fantastiska. Det är en måltid då vi ser bakåt och minns, men vi får också se framåt mot festen i himlen. Det är en måltid i all hast innan uppbrottet kommer. Den innehåller det enkla som bröd och vin, men också det svåra och komplicerade som att vi får del av Kristus. Vem kan förstå detta mystiska? Det är kanske därför som nattvarden både skrämmer och lockar.
Så kan det också vara med tron. Den kan både skrämma och locka. Den kan skapa en längtan inom oss. Så länge vi har en längtan inom oss efter något mer, finns det en potential, ett hopp om att kunna växa och mogna. Då är vi på väg. Till slut vill jag dela med mig av en dikt, som jag skrev för ett antal år sedan.
Öva din längtan
Att längta är att vänta på
något man inte har.
Tanken sträcker sig framåt
mot något som inte är här
just nu.
I längtan finns det
en önskan att finna
det osynliga.
Den som längtar kan aldrig fastna
i det närvarande.
Öva din längtan.
Öva ditt hopp.
onsdag 8 april 2009
Dymmelonsdag
För ett tag sedan läste jag Tomas Sjödins senaste bok "Ett brustet halleluja". Den handlar om kyrkklockor och man får faktiskt lära sig en hel del om klockorna och konsten att ringa i dem. Det verkar vara en hel vetenskap. Jag kommer ihåg att jag blev fascinerad av detta för länge sedan när jag läste en annan bok. Det var Dorothy Sayers bok "De nio målarna". Den handlar ju om Lord Peter Wimsey som löser en mordgåta på den engelska landsbygden. Jag läste den först på orginalspråket och förstod väl inte allt. Men det var en riktigt bra bok.
Men Sjödins bok handlar inte bara om klockor. Som vanligt skriver han mycket om vardagstro och om sökandet efter en fungerande andlighet. Han citerar Leonard Cohen. Ett citat som jag hört förut, men bara de sista raderna. Det säger så mycket. Det handlar om sprickorna i våra liv.
"Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That´s how the light gets in"
Vi har alla brister. Ingen är perfekt. Men genom sprickorna i fasaden kan ljuset ta sig in i vårt inre. Det är en vacker tanke. Även stora kyrkklockor har sina skavanker, som påverkar klangen. Materialet som klockan är gjuten av bestämmer klockans klang. Men det beror inte bara på själva klockan om tonen ska bli bra. Det beror också på vem som ringer i den. Om mitt liv är som klangen av en klocka, hoppas jag att det är mästaren som ringer i den.
Där jag bor kan jag höra klockorna från två kyrkor. Jag bor mitt emelllan Forsheda och Torskinge kyrkor. Det finns framför allt ett ställe på min skogspromenad där jag brukar höra helmålsringningen. Förr kallde den människorna till vila. Nu tänker vi knappt på att klockorna ringer. Det är bara ett av alla ljud som når oss. Det drunknar i ljudmattan. Men ibland kan det vara ett litet ljud som fångar vårt öra, något eller någon som tilltalar oss. Förhoppningvis har vi tid att lyssna.
tisdag 7 april 2009
Vita tisdag
måndag 6 april 2009
Blå måndag
Idag är det blå måndag har jag läst - eller som den också kan heta, svarta måndagen. Det kommer visst från Tyskland och seden att klä kyrkorna i blått eller svart den här dagen. Jag gillar den blå färgen. Den påminner om himlen och om havet. Många människor har blått som sin favoritfärg. Ett blått rum känns rent och luftigt. Svart kan vara lite dystert och ändå så så är garderoben full av svarta kläder. Min garderob är sorterad efter färg. Jag tror hela vänstra halvan är svart eller grå. Svart är en praktisk färg - och klassisk. Fast en del säger att svart och vitt inte är några färger. Svart är aldrig fel, brukar man säga. Den lilla svarta bör ju ingå i varje kvinnas garderob. Men framöver, när jag plockar fram sommarkläderna kommer, nog de ljusare och klarare färgerna tillbaka.
Blått kan också vara vemodets färg. Det kommer väl från bluesen, "feeling blue". Det dyker upp ibland, vemodet, helt utan förvarning och man förstår inte varför. En del människor har närmare till den känslan än andra. När den kommer, kan det vara lätt att fastna i nedstämdheten. Vissa gånger är det svårare att ta sig ur den, men förr eller senare tar andra känslor över. Egentligen finns ju alla känslorna där inom oss hela tiden. Så här i inledningen av Stilla veckan, kan man bli lite dämpad. Vi vet ju vad som hände senare i veckan en gång för länge sen i Jerusalem. Vi har ju facit. Men om man ser lite längre fram mot slutet av veckan, så slutar den ju i glädje. Vi får se fram emot den glädjen och komma ihåg vad Jesus sade till sina lärjungar strax innan detta hände. "Detta har jag sagt till er för att min glädje ska vara i er och er glädje bli fullkomlig." (Joh 15:11)
Hur kunde Jesus prata om glädje när han visste att han snart skulle få lida och dö? Kanske för att han älskade sina lärjungar så mycket att han var beredd att dö för dem. Före och efter de citerade orden pratar han om hur viktigt det är att älska. Strax efteråt ber han för sina lärjungarna och för oss som kommer efter att vi också ska kunna älska som han. Tro, hopp och kärlek består, säger Paulus, men störst av dem är kärleken.
söndag 5 april 2009
Premiären
Många tycker att det verkar säkrare att åka bil än motorcykel. Det är det väl också, men inte lika roligt. Det är inte så säkert i en plåtlåda som man tror. Bilen invaggar oss i en bedräglig trygghetskänsla. Det är lätt att man slappnar av, när trafiken bara flyter på. Det är som att sitta hemma i soffan. Plötsligt händer det något och man är inte beredd. Det blir det aldrig på motorcykeln. Där måste man vara på alerten hela tiden. När man blir trött, måste man stanna och ta en paus.
Det här påminner om hur det kan vara i livet. Allt flyter på och man bara hänger med. Vi fortsätter att jobba och slita fast vi är trötta. Dagarna och veckorna rullar på utan paus. Så en dag måste vi ta en paus. Förhoppningsvis innan kroppen lägger av eller olyckan är framme. Jag tror att det är en vis ordning bakom vilodagen. Förr skulle man arbeta sex dagar och vila den sjunde. Man skulle göra som Gud. Han skapade sex dagar och vilade den sjunde. Det gör vi inte idag på samma sätt. Det är alltid så mycket som man ska hinna med. Vi tar oss inte tid för vila. Det borde vi göra mera. "Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk." (1 Mos 2:3)
Ibland tar jag en sådan dag då jag kopplar av alla måsten. Jag vet att jag borde städa eller tvätta, träna eller rätta matteläxor. Men det gör jag inte. Det kommer alltid en dag för sådant också. "Allt har sin tid", står det i Predikaren. Den dagen struntar jag i alla måsten och gör bara det jag själv vill. Jag tycker att alla människor har rätt till en sådan dag då och då. Det borde snart vara dags för en sådan dag igen.