måndag 29 juni 2015

Tillbaka till medeltiden


I Falbygden finns många berömda platser där det hände saker på medeltiden. Några av de händelser som förekommer i Jan Guillous böcker om Arn och Cecilia utspelar sig här. Jag har som sagt varit här förut på en bussresa med jobbet då vi följde i Arns fotspår. Nu ville jag återse dessa platser som geocachare för här måste ju finnas lite geocacher.  Den första platsen blev Gestilren. Här utkämpades en strid mellan två ätter om kungamakten i Sverige år 1210. På platsen finns idag ett monument.


Jag parkerade på anvisad plats och gick uppför trapporna till fikaplatsen vid monumentet. Först letade jag upp gömman som inte var så svår att hitta. Sen satte jag mig i solen och plockade fram mitt fika. Det kom två stavgångande damer nere på vägen. De ämnade sig visst också hit upp för att fika.Det fanns ju två bord. Jag fick bistå med fotografering för att föreviga deras fikastund. Det gjorde jag gärna innan jag fortsatte resan.


Jag hade sett på kartan att det skulle finnas ett kapell som hette Franciskuskapellet inte långt bort. Franciskus av Assisi levde ju på medeltiden så det passade bra in i dagens tema.


Vid kapellet fanns en liten pilgrimsstig med tänkvärda ord på tavlor. Man kunde följa stigen och läsa orden.



Kapellet skapades 1972 på den plats där det funnits ett gammalt torp. Det var prästen och ungdomarna i församling som gjorde i ordning kapellet.


Inne i det lilla kapellet fanns ett altare med blommor, ljus och krucifix. Där stod en vandringsstav lutad mot väggen, symbolen för pilgrimsvandringen. Där fanns också en gästbok och lite in formationsmaterial.


Gömman var även denna en multi. Man skulle ta reda på en siffra på en liten tavla och räkna ut koordinaterna till burken. uträkningarna ledde mig in i en annorlunda skog. Under granarna växte det en matta av harsyra.


Jag hittade en stubbe med trollsmör på. Det är en annorlunda och spännande svamp som kan förflytta sig.


Jag hittade gömman  och kunde logga den. Sen återvände jag ner till vägen vid Gestilren och körde vidare norrut mot Kungslena, en annan berömd slagplats.


I Kungslena bor gårdagens guide, bojip. som också är ägare till cacherna i trakten. Kungslena kyrka var väldigt speciell med sina tre torn. Min hemförsamlings kyrka har två torn och anses speciell, men den här var värre med tre torn. Just nu var den inklädd i byggställningar. Men man spg ändå hur den såg ut till formen.


Även här fanns förstås ett monument över slaget vid Lena. På medeltiden hette byn Lena som betyder sluttning. Det var senare den fick namnet Kungslena. Gömman var inte så svår att hitta så det gick rätt fort.


I de här trakterna går flera pilgrimsleder mellan de olika medeltida platserna. Det fanns pilar och skyltar som visade vägen.


Jag följde en av lederna upp mot Lenaborg. Här har det funnits en gammal borg men nu finns bara lite stenar kvar. Det var här slaget vid lena utkämpades 1208 mellan sverkerska och erikska ätterna.


Även här fanns det stora skyltar med tänkvärda ord längs leden, som gick längs åkerkanten uppför sluttning.


Detta fantastiska vedskjul passerade jag. Veden hade grånat så den var inte precis nyhuggen.


Det fanns ganska många skyltar att studera längs vägen. Sen kunde man maditera över texten man läst.


Längst upp på kullen hade man en vidunderlig utsikt. Den korta filmen här nedan visar lite av utsikten.



Av Lenaborg fanns inte mycket kvar. Stenarna hade återanvänts till att bygga annat med. Borgen hade nog sett ut ungefär som Glimmingehus i Skåne.


jag fortsatte förbi för att leta upp gömman som bojip lagt ut här. Jag letade en bra stund utan att hitta den. Sen kontaktade ajg henne men hon var inte anträffbar just då. Jag satte mig i stället för att njuta en stund av utsikten och ett äpple.


Sen traskade jag samma väg nedför sluttningen. halvvägs ned hörde bojip av sig men då struntade ajg i gömman. Upplevelsen av platsen var väl värd vandringen dit upp även utan en gömma att logga.


Bilen rullade vidare mot nya mål. Längs vägen fanns ett Pilgrimsstall. Förr fanns det kyrkstall där man kunde ställa in sina hästar på den tiden när man åkte häst och vagn till gudstjänsten. Det här stallet var omgjort till ett rastställe för pilgrimsvandrare.


Det fanns till och med en sängplats i pilgrimsstallet. I båset bredvid fanns några gamla kyrkbänkar där man kunde sitta och fika. Det fanns fräscha blommor på bordet och en gästbok att skriva i.


Gömman fanns utanför stallet och den hittade jag och loggade. Sen drog jag vidare- Egentligen åkte jag nu till Åsle tå och sedan till Gudhem, men jag berättar om Gudhem först eftersom den platsen passar in med medeltidstemat på inlägget. Åsle tå får ett eget inlägg senare.


Gudhem är en av de platser som jag besökt tidigare. Jag har nog varit här ett par gånger förut. Nu fanns här en gömma. Den var inte så märkvärdig. Det var egentligen platsen jag ville besöka igen.


Jag kommer ihåg att jag tyckte platsen var lite magisk. Detta var ett kloster för nunnor på medeltiden. Det var här Cecilia, Arns älskade, blev inlåst i böckerna av Jan Guillou. Idag finns bara ruiner kvar.


Någon Katarina ligger begravd här. Någon har lagt en rosenknopp på stenfigurens panna. Många av abedissorna hette visst Katarina.


Murarna levde även om de var gjorda av sten. Fetknoppen täckte ovansidan som nog lyser i guldgult när den blommar. På själva stenarna växte guldgula lavar.


Det var ingen annan besökare på platsen så jag kunde strosa runt ostört. Sen vände jag söderut igen. Det började bli dags att dra sig hemåt, menförst skulle jag besöka ett annat berg, Ålleberg.

1 kommentar:

  1. Vad mycket du fick ut av din resa! Så kul att läsa om platserna jag känner så väl.
    Multin Fransiscus kapellet är jag skyldig till. Den la jag ut i projektet. Däremot är Lena borg en gammal gömma från tiden innan jag började geocacha och har Asp som CO.
    Men visst är det så. Det är alltid kul att hitta gömman men om platsen man besöker för att leta har något att visa så har man ju fått ut något av besöket ändå.
    Birgitta

    SvaraRadera