Labcacher är en speciell sorts geocacher som bara finns vid större event som megaevent. Man skulle kunna kalla dem experimentcacher. Här finns det möjlighet att pröva lite nya typer av gömmor. De är tillfälliga och finns bara att logga under en kort tid. Första gången de var med vid FAD var 2013 i Södertälje. Då loggade vi två labcacher på kvällen. En av de roligaste var The Haunted Kindergarten. På Youtube har någon lagt ut en liten film som visar vad vi var med om.
Även förra året i Hässleholm var labcacherna med. Båda åren har det funnits tio stycken, men vi har bara loggat två varje gång. De är ju lite speciella och vi satsade inte på fler för att hinna med de andra gömmorna. Om man vill läsa mer om labcacherna finns information på engelska här.
Årets labcacher var lite annorlunda. Det här året fick vi besöka historiska och sevärda platser i Örebro. Dessutom släpptes de redan på fredagen och fanns tillgängliga hela helgen. Det var inte alla som gillade nytänket, men det gjorde vi. Det här året gick Katrin och jag in för att försöka logga alla tio labcacherna.
En anledning till att en del avstår att logga dem är nog för att de inte räknas in i statistiken på Project-GC men finns med på geocaching.com. Därför haltar alltid statistiken, men det tycker jag är ett mindre problem.
Den första labcachen loggade vi redan på fredagskvällen vid besöket i Svampen. Vi visste inte riktigt vad vi letade efter eftersom det var den första labcachen för året. De andra året har vi fått en kod när vi klarat av labcachen. Koden behövs för att kunna logga fyndet. Vi en anslagstavla stod ett gäng geocachare och pratade. Jag fick syn på ett klistermärke med labcachesymbolen och geocachingloggan och förstod att det måste vara koden. De andra hade inte sett remsan så de blev glada när jag sa att det var labcachen. Jag kunde logga den direkt i telefonen eftersom jag laddat ner länken jag fått på mejlen från FAD.
Dagen efter tog vi en promenad genom centrala Örebro för att logga lite vanliga gömmor, en webcamcache och dessutom försöka ta ytterligare några labcacher. De andra gömmorna har jag redan berättat om, men labcacherna kommer här.
Vi Örebro slott hittade vi den andra. Även här satt klistermärket på en anslagstavla. Det såg ut som på bilden men jag har täckt över en del av koden eftersom de fortfarande är loggbara.
Den tredje fann vi i Wadköping. Eftersom det inte fanns några andra gömmor där, var det roligt att hitta denna. Wadköping är ju en speciell plats som är väl värd att uppmärksammas.
Den fjärde labcachen passerade vi när vi gick över kanalen vid slussen. Den var lite svårare för oss att hitta, men mest beroende på att vi inte tittade så noga. Det kom ett annat gäng och de visade oss sen var den fanns. Sen avbröt vi sökande efter labcacherna för att delta i FAD:s andra aktiviteter, som jag redan berättat om.
Dagen efter FAD var vårt mål att i första hand lea upp de sex labcacher som vi hade kvar. Vi tog förstås bilen runt eftersom en del var lite längre ifrån centrum. Först åkte vi till Naturens Hus som är ett slags Naturum. Det ligger vid ett naturreservat mellan Svartån och Hjälmaren som heter Rynningeviken.
Vi gav oss inte tid att besöka huset utan nöjde oss med att ha varit på platsen och letat upp koden. Det var en hel del som besökte området och det fanns stigar att vandra på.
I stället åkte vi till nästa labcache vid I3 som ju numera är nedlagt. Man har gjort om byggnaderna till bostäder och för andra ändamål. Vi hittade koden vi sökte och kunde sedan fortsätta rundturen.
Den här dagen valde vi till att börja med bort vanliga traddar, men vi kunde inte åka förbi en Earthvcache när vi nu var så nära. Glacial Striations in Grenadjärstaden var en sådan vid en stor klipphäll som hade stora breda isräfflor. Vi stannade på en parkering i närheten. När vi närmade oss klippan, såg vi tre andra geocachare som höll på att studera den stora klipphällen.
Vi gjorde gemensam sak med dem för att lösa uppgifterna på platsen. Vi skulle bl a ta ut bäringen på isräfflorna, alltså i vilken riktning de gick. Det var inte så svårt att göra med hjälp av GPS:en. Sen skulle vi mäta omkretsen på klippan. Vi stegade med och utan GPS och enades om en lämplig sträcka. Resten av uppgiften fick vi googla fram hemma. Sen pratade vi lite med de andra som var från Gävle.
Nästa mål var Södra Vattentornet. Det fanns visst många vattentorn i Örebro. Vi såg tornet men labcachen fanns i stället vid denna stora legobit. Här mötte vi också några bekanta geocachare från Vetlanda som loggat den före oss.
En av dem stod och väntade på att ett gäng muslimer skulle bli färdiga med sin bönestund. Klockan var strax efter tolv så det var deras bönetimma då. Han ville inte störa dem utan väntade ut dem. Det var fint tänkt. En annan invandrare stod bredvid och han förklarade lite för oss hur det gick till.
Sen begav vi oss västerut till Karlslunds kraftstation. Karlslund var en stor gård med ett helt område där man kunde besöka sevärda platser. Vi åkte förbi ett ridhus. Vi kom nog lite från fel håll för vi hittade ingen väg fram. Så vi tog bussarnas väg men det var ingen buss på gång som tur var. Sen hittade vi den rätta vägen ut på vägen tillbaka.
Vi hade två labcacher kvar och båda fanns söderut i närheten av Campus. På vägen dit körde vi förbi Ronnie Peterson. Han står staty intill en korsning. Vi är ju tillräckligt gamla för att komma ihåg vem han var.
Vi parkerade och sedan fick vi ta oss över ett övergångsställe mot cachen. Intill fanns en stor rönn. Precis när det slog över till grön gubbe, fick vi syn på att det satt en hel flock med sidensvansar i rönnen. De lyfte och flög iväg innan vi fick fram kameran.
Den allra sista labcachen hittade vi vid Örebro Universitet. Det var inte så lätt att hitta var vi skulle parkera och vilken väg vi skulle gå för den fanns inne på området och omgavs av byggnader. Men vi hittade fram till slut.
Det fanns inte så många människor ute, men vi såg en stor flock sidensvansar här också. Det kanske var samma flock som följt efter oss. De satte sig i buskarna, men de satt aldrig still länge.
Plötsligt lyfte en och då följde de andra efter. Hela flocken flög runt och landade sen i björkarnas toppar. Det är riktigt vackra fåglar och vi blev förtjusta i dem.
Därmed var alla labcacher och några andra bonuscacher loggade och vi hade för en gångs skull klarat av hela uppdraget. Nu var det dags att lämna Örebro för den här gången och fara söderut igen, men det får bli ett eget inlägg om hemresan..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar