tisdag 3 november 2015

Resan till FAD - etapp 1


I fredags startade vi resan mot Mega Sweden FAD 2015 i Örebro, som är Sveriges största geocachingevent. FAD står för Fumble After Dark. På lördagskvällen skulle uppåt tusen geocachare ge sig ut i skogen med pannlampor och leta efter gömmorna i mörkret.


 Jag hämtade upp Katrin i Värnamo på förmiddagen och sen fortsatte vi norrut. Vi hade bestämt att starta vårt sökande efter geocacher i Norra Fågelås i Hjos kommun. Därifrån hade vi lagt upp en rutt och laddat ner geocacher längs vägen i våra GPS:er. Katrin, som släktforskar, hade rötter på orten och var väl lite nyfiken på platsen. Jag tycker alltid det är både intressant och stämningsfullt att besöka gamla kyrkor.


Vi började med att fika på parkbänken utanför kurkogårdsmuren. Det var inte särskilt varmt men inte heller riktigt kallt ute. Vi har varit med om sämre väder vid FAD-helger förut. Medan vi satt där kom en ung man och gick in i kyrkan. Det var nog kantorn, sa vi till varandra.


Det visade sig stämma bra för när vi klev in i den gamla kyrkan strömmade orgelmusiken mot oss. Han satt på läktaren och övade väl inför helgens gudstjänst. Vi såg oss om i kyrkolokalen och studerade de gamla skulpturerna, målningarna och vapensköldarna som satt på väggarna.


 Det är inte bara geocacher som har loggböcker. Även kyrkor kan ha sådana, men då brukar de kanske kallas gästböcker. Vi signerade i alla fall den här kyrkans loggbok. Sen gick vi ut och tog en promenad ner till gömman Norra Fågelås kyrka som fanns en bit ifrån kyrkan. När vi sedan gick tillbaka till bilen och for vidare, kom nästa geocachinggäng för att logga gömman. Vi vinkade åt dem och körde vidare.


Vårt mål för dagen var att logga så många nya kommuner som möjligt. Därför körde vi inte raka vägen mot Örebro. Hjo kommun var avklarad, men vi passade på att logga en kyrkcache till som vi passerade. Vid Grevbäcks kyrka höll man på att pynta inför allhelgonahelgen medan vi loggade den lilla burken. Innan vi lämnade Hjos kommun loggade vi även Ekhammar, en enkel skyltcache längs vägen. Men beskrivningen hade en hel del att berätta om platsen.


Nästa kommun var Karlsborg och här gjorde vi ett hembesök. En geocachare hade lagt ut en liten gömma hemma hos sig. Det känns ju alltid lite obehagligt att leta nära tomten, men vi visste att grannarna var informerade. Katrin hittade den lilla nanon rätt fort dessutom.


Vi hade med en egen penna att logga med. Annars hade vi fått låna en på verandan, stod det i beskrivningen av Rulles place. Det var nog ingen hemma mer än katten som satt på trappan och tittade på oss.


Vi åkte aldrig fram till Karlsborg utan vek av mot Töreboda lite innan. Men vi lyckades logga ytterligare två gömmor i Karlsborgs kommun. De fanns båda längs en runda som tydligen uppkallats efter en hund. Jacqierundan 3 och Jacqierundan 4 fick våra signaturer.


Nästa kommun vi passerade var Töreboda. Vi gjorde ett snabbstopp vid vägen och loggade Töreboda Walk #5. Den ingick också i en runda vid ett elljusspår, men det blev bara den loggad av serien. Vi fortsatte fram till Hajstorp vid Göta kanal. Där körde vi fram till slussarna. På andra sidan kanalen såg vi ett lärkträd som fortfarande var grönt. Många lärkar vi sett längs vägarna hade fått gula barr som snart kommer att falla.


Vid Hajstorp fanns en gammal gömma från 2004. Det är roligt att hitta gamla burkar som fortfarande fungerar trots ett ganska utsatt läge. När vi loggat den tog vi en liten fikapaus vid kanalen. Nu fanns det inga båtar och inga turister. Det var ganska tomt och öde på platsen.


Sen fortsatte vi över Göta kanal på lite mindre vägar. Jag tror vi passerade kanalen minst fem gånger. Så småningom kom vi fram till Vänern i närheten av Sjötorp. Då var vi väl inne i Mariestads kommun. Askevik - Take a bath - den nya blev första gömman vi tog där vid en badplats, men vi tog inget bad.


Det stod en man vid sin bil och tog en rökpaus. Vi klev ur vår bil och låtsades ta en bensträckare medan han rökte klart. När han satte sig i bilen och åkte iväg, kunde vi börja leta på allvar. Det var en finfin gömma vi hittade. Lite klurigt gömd men jag lyckades spana in den. Katrin fick logga.


Det var ganska grått och mulet den här dagen. Den enda "solen" hittade jag på marken bredvid fikabordet.


Vi fortsatte lite längre bort i Askevik där det fanns ytterligare en gömma, Askevik - Adam & Eva. Jag förstod inte namnet förrän jag läste beskrivning lite noggrannare här hemma. De stora knotiga träden var tydligen askar, som nog gett platsen dess namn. Askar är visst hanträd eller honträd. Här fanns flera gamla askar förmodligen av båda könen.


På nästa plats hittade vi en båt som låg vid kajen. Den hette Rosinante, samma namn som Don Quijotes häst.


Ute i vattnet såg vi massor av sjöfåglar. Det var väldigt många ungfåglar som samlats i en stor flock. De flög skränande iväg lite längre ut när vi kom närmare.


Där lade de sig och guppade i vattnet medan de väntade på att vi skulle ge oss av.


Här skulle det finnas en gömma, men det var ganska äckligt att leta bland de stora stenarna på stranden som var täckta av fågelträck. Vi gav upp och åkte vidare.


Den sista kommunen innan länsgränsen var Gullspång. Här blev det en gömma besökt vid Hembygdsgården. Jag hittade den snabbt. Sen gick vi en runda och tittade på de gamla sakerna.


Där fanns en båt som låg skyddad under tak. Man kunde läsa en del om trakten och livet förr. Tänk så mycket intressant man hittar på färderna mellan burkarna.


Det började skymma så vi fick ta fram ficklamporna på nästa ställe. Nu hade vi egentligen passerat gränsen, men gömman hette På gränsen. Vi var inne i Värmlands län. Ett av målen med resan var just att försöka logga ett län till. Det lyckades vi med. Kommunen vi var i hette förstås Kristinehamn. Vi fortsatte resan mot Örebro, men resten tar vi i ett senare inlägg.

1 kommentar:

  1. Kommunloggning låter kul. Ger ju möjlighet att se ett och annat. Kände igen en del av platserna på bilderna.... fast att jag besökt dem för geocachingtiden.

    SvaraRadera